ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τι να φάτε για να ρίξετε την «κακή» και να αυξήσετε την «καλή» χοληστερόλη

Τι να φάτε για να ρίξετε την «κακή» και να αυξήσετε την «καλή» χοληστερόλη

Η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η τακτική σωματική άσκηση, η αποχή από την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας αλκοόλ και φυσικά μια σωστή και «φιλική» προς την καρδιά διατροφή, είναι τα βήματα για να διατηρηθούν τα επίπεδα της χοληστερόλης στα επιθυμητά επίπεδα.

Όσον αφορά τη διατροφή συγκεκριμένα, έρευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Φινλανδίας υπέδειξε ότι η κατανάλωση των σωστών λιπαρών μπορεί να συμβάλει στην αύξηση της HDL αλλά και στη μείωση της LDL χοληστερόλης, περιορίζοντας έτσι τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Molecular Nutrition & Food Research αναφέρει πως η κατανάλωση λιπαρών ψαριών, όπως ο σολομός, το τόνος, η πέστροφα, το σκουμπρί και η ρέγγα, αυξάνει το μέγεθος και τη δομή των μορίων της HDL, ενώ το έλαιο καμελίνας (ψευδολινάρι) ρίχνει τα επίπεδα των σωματιδίων IDL, τα οποία αποτελούν πρόδρομο της LDL.

Στόχος των επιστημόνων από τη Φινλανδία ήταν να εξετάσουν την επίδραση των διαφόρων λιπαρών στο μέγεθος και στη δομή των λιποπρωτεϊνών HDL και IDL. Ο ρόλος καθεμιάς από τις δύο λιποπρωτεΐνες στην υγεία της καρδιάς δεν εξαρτάται μόνο από τα συνολικά επίπεδά τους στον οργανισμό αλλά και από το μέγεθος και τη δομή τους. Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, τα μεγάλου μεγέθους μόρια HDL συνδέονται με μικρότερο κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ αντίθετα το μικρό τους μέγεθος συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους για την καρδιά.

Η παρέμβαση που σχεδίασαν οι επιστήμονες αφορούσε 79 άντρες και γυναίκες ηλικίας 40 έως 72 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τέσσερις ομάδες και για διάστημα 12 εβδομάδων η μία λάμβανε έλαιο καμελίνας (30 ml καθημερινά), η δεύτερη ψάρι με λίγα λιπαρά (τέσσερις φορές την εβδομάδα), η τρίτη ψάρι πλούσιο σε λιπαρά (τέσσερις φορές την εβδομάδα) και η τελευταία (ομάδα ελέγχου) δεν έλαβε ειδικές διατροφικές συστάσεις.

Μετά το πέρας των 12 εβδομάδων, η ομάδα του λιπαρού ψαριού –αλλά όχι του ψαριού με λίγα λιπαρά– παρουσίασε αύξηση στο μέγεθος και τη δομή των μορίων HDL, ενώ στην ομάδα του ελαίου καμελίνας παρατηρήθηκε μείωση στα επίπεδα των βλαβερών σωματιδίων IDL, όπως γράφει το onmed.gr.

Οι δύο αυτές αλλαγές εκτιμάται ότι ενισχύουν την καρδιαγγειακή προστασία και μειώνουν τον κίνδυνο επιπλοκών, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η θετική επίδραση του λιπαρού ψαριού στην HDL χοληστερόλη οφείλεται στα Ω-3 λιπαρά που παρέχουν τα ψάρια, ενώ το έλαιο καμελίνας είναι πλούσιο σε άλφα λινολενικό οξύ, το οποίο επίσης ανήκει στα Ω-3 λιπαρά οξέα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.