ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Επτά βότανα και μπαχαρικά για να ρίξετε την πίεση

Επτά βότανα και μπαχαρικά για να ρίξετε την πίεση

Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι πλέον μια επιδημία που σαρώνει τις προηγμένες χώρες. Ο γρήγορος τρόπος ζωής, με τα έτοιμα φαγητά και το άγχος, φέρνει αργά ή γρήγορα υψηλή αρτηριακή πίεση, κάτι που προκαλεί κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, ακόμη και νεφρική νόσο.

Ο αριθμός των συνταγογραφούμενων φαρμάκων στην αγορά δείχνει πως μια θεραπεία για την αρτηριακή πίεση δεν είναι προ των πυλών σύντομα. Ουσιαστικά, απλώς την αντιμετωπίζουμε – δεν τη θεραπεύουμε. Ωστόσο, ακολουθώντας μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή και απολαμβάνοντας έναν ενεργό, υγιή τρόπο ζωής, μπορούμε να βοηθήσουμε στην αποφυγή του κινδύνου της υψηλής πίεσης του αίματος.

Τι προκαλεί την υπέρταση;

Δεν υπάρχει μία αναγνωρίσιμη αιτία για την υψηλή πίεση. Ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως το στρες, το αλκοόλ, το κάπνισμα, το βάρος και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, φαίνεται πως «παράγει» αυτό το πρόβλημα, που επιτείνεται περαιτέρω από το οικογενειακό ιστορικό και την ηλικία.

Αν και είναι μια κατάσταση που, αν δεν προσεχθεί, μπορεί να προκαλέσει κάτι χειρότερο, η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι ασθένεια. Ενώ τα φάρμακα για τη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι μια λύση, η χρήση βοτάνων και μπαχαρικών σιγά – σιγά κερδίζει έδαφος, παρόλο που εξακολουθεί να αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό.

Σε μια δημοσιευμένη μελέτη που εμφανίζεται στο «Journal of Medicine», αποκαλύπτεται ότι κοινά μπαχαρικά μπορούν να προστατεύσουν από τις καρδιακές παθήσεις και την πρόωρη γήρανση. Ως τρόπος για να διαχειριστείτε την αρτηριακή σας πίεση, τα βότανα και τα μπαχαρικά είναι αρκετά ευχάριστα και απλώς περιλαμβάνονται στο φαγητό σας.

Τα «μαγικά» 7!

Αξιοποιώντας τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των μπαχαρικών και των βοτάνων, ενισχύετε την υγεία του σώματός σας. Τα βότανα έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, αυξάνουν τη διατροφική αξία των φαγητών σας, ενώ κάποια χρησιμοποιούνται για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μπορείτε να τα ανακατέψετε με σούπες, σαλάτες, ψάρια, κρέας και πιάτα λαχανικών.

1. Σκόρδο: περιέχει μια ουσία η οποία έχει αντιβακτηριακές, αντιοξειδωτικές δράσεις και βοηθά στη μείωση των λιπιδίων. Παράλληλα, έχει αντιυπερτασικές ιδιότητες. Σε μια πιλοτική μελέτη που έγινε στο Κέντρο Κλινικής Έρευνας της Νέας Ορλεάνης υποστηρίζεται ότι το σκόρδο μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί από μια μελέτη του 2009 ότι το φρέσκο ​​σκόρδο έχει ισχυρές καρδιο-προστατευτικές ιδιότητες.

2. Κανέλα: όχι μόνο προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις, αλλά μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη. Το Κέντρο Εφαρμοσμένων Επιστημών Υγείας στο Οχάιο πραγματοποίησε μια μελέτη σε 22 άτομα, στα μισά εκ των οποίων δίνονταν 250 mg υδατοδιαλυτών κανέλας καθημερινά, ενώ τα άλλα μισά λάμβαναν εικονικό φάρμακο. Εκείνοι που έπιναν κανέλα είχαν 13%-23% αύξηση σε αντιοξειδωτικά που συνδέονται με τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

3. Κρεμμύδια: περιέχουν quercetin, ένα αντιοξειδωτικό για την πρόληψη της καρδιακής νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα με μια ερευνητική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Nutrition», άτομα με υπέρταση παρουσίασαν μείωση της αρτηριακής πίεσης καταναλώνοντας συχνά κρεμμύδια, σε αντίθεση με εκείνα που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

4. Ελιές: είναι σημαντικό μέρος της μεσογειακής διατροφής και αναγνωρίζεται ως μία από τις πιο υγιεινές τροφές στον κόσμο. Το λάδι από ελιές έχει βρεθεί ότι, όταν καταναλώνεται ωμό, μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σε μια μελέτη που διεξήχθη σχετικά με τη σημασία του ελαιολάδου, ο δρ Λ. Άλντο Φεράρα, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης στην Ιταλία, ανακάλυψε ότι η καθημερινή χρήση 40 γραμμαρίων ελαιόλαδου μείωσε τη δοσολογία του φαρμάκου για την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς κατά περίπου 50%. Οι πολυφαινόλες στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πιστεύεται πως ευθύνονται για τη σημαντική μείωση της αρτηριακής πίεσης.

5. Ρίγανη: περιέχει την ουσία καρβακρόλη, που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική κατά της αρτηριακής πίεσης. Σε μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου Osmangazi Εσκισεχίρ της Τουρκίας, η καρβακρόλη βρέθηκε ότι μειώνει τη συστολική και τη διαστολική αρτηριακή πίεση.

6. Hawthorn (κράταιγος): Αυτό το χορτάρι χρησιμοποιείται παραδοσιακά για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Σε μια μελέτη που διεξήχθη στο Ηνωμένο Βασίλειο, 79 ασθενείς με διαβήτη 2 έλαβαν 1.200 mg εκχυλίσματος κραταίγου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που λαμβάναν κράταιγο από το τέλος της 16ης εβδομάδας έδειξαν μείωση της μέσης διαστολικής αρτηριακής πίεσής τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

7.Κάρδαμο: σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Εφημερίδα Ινδικής Βιοχημείας και Βιοφυσικής», 20 άτομα που πρόσφατα είχαν διαγνωστεί με πρωτοπαθή υπέρταση λάμβαναν συχνά σκόνη κάρδαμου. Μετά το πέρας 3 μηνών, όλοι οι ασθενείς παρουσίασαν συναισθήματα ευημερίας. Επιπλέον, η μελέτη ήταν σε θέση να αποδείξει ότι η αρτηριακή πίεση μειώθηκε αποτελεσματικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.