ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έρευνα: Αυτές είναι οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης για τις γυναίκες

Έρευνα: Αυτές είναι οι τροφές που μειώνουν τον κίνδυνο κατάθλιψης για τις γυναίκες

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Menopause, διαπιστώθηκε πως μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης στις γυναίκες.

Φυτικές ίνες VS κατάθλιψης

Κατόπιν της έρευνας με διάρκεια τριών ετών και την εξέταση των δεδομένων γυναικών σχετικά με την πρόσληψη διαιτητικών ινών και άλλους δείκτες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων κατάθλιψης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών, η πρόσληψη φυτικών ινών ήταν υψηλότερη στην ομάδα με μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης.

Αν και η παρούσα σχέση υποδηλώνει την ύπαρξη συσχέτισης και όχι αιτιώδους συνάφειας, αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την χαμηλότερη συχνότητα κατάθλιψης και την πρόσληψη φυτικών ινών σε γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση.

Σύμφωνα με άλλη μελέτη στο Frontiers in Neuroscience που εξέτασε τα δεδομένα γυναικών ηλικίας 42-52 ετών κατέληξε στο ίδιο συμπέρασμα: όσο υψηλότερη είναι η πρόσληψη ινών, τόσο λιγότερες πιθανότητες ήταν οι γυναίκες να αναφέρουν καταθλιπτικά συμπτώματα.

Ο ρόλος του μικροβιώματος

Η σύνδεση της πρόσληψης ινών και της ψυχικής υγείας δεν προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της πρόσφατης μελέτης, Jung Ha Kim, αναπληρωτή καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Chung-ang στη Νότια Κορέα.

«Προηγούμενες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι ίνες μπορούν να βελτιώσουν την ποικιλομορφία του μικροβιώματος του εντέρου», επισημαίνει, «και αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει σημαντικά αυτό που ονομάζεται «άξονας εγκεφάλου-εντέρου».

«Σκεφτείτε το γεγονός ότι περίπου το 90% της σεροτονίνης του σώματός σας παράγεται στο έντερο», προσθέτει η διαιτολόγος Mary Purdy.

«Η σεροτονίνη, η οποία είναι ένας νευροδιαβιβαστής, είναι σημαντική για το συνολικό σας αίσθημα ευεξίας και συναισθηματικής υγείας. Έτσι, εάν η παραγωγή σεροτονίνης σας επηρεάζεται από κακές επιλογές διατροφής, είναι λογικό να επηρεαστεί η συναισθηματική σας υγεία» επισημαίνει.

Ποιες τροφές να επιλέξετε

Οι φυτικές ίνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία όχι μόνο του εντέρου αλλά και του εγκεφάλου όπως και της καρδιάς.

Οι ειδικοί προτείνουν να καταναλώνετε μη επεξεργασμένα τρόφιμα και μερικά πλούσια, εκτός των φυτικών ινών σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, περιλαμβάνουν:

  • Αβοκάντο.
  • Μήλα.
  • Μούρα.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
  • Πλιγούρι βρώμης.
  • Κινόα.
  • Ξηροί καρποί.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Μία καλή αρχή, όπως μας λένε οι ειδικοί είναι να προσθέσουμε μία ή δύο επιπλέον μερίδες ανά ημέρα από τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.