ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Αυγά: Πως πρέπει να τα τρώτε και τι να αποφεύγετε

Αυγά: Πως πρέπει να τα τρώτε και τι να αποφεύγετε

Η κατανάλωση των αυγών και η αύξηση της χοληστερόλης φέρουν συνέπειες στην καρδιαγγειακή υγεία. Το ίδιο ισχύει και για την μακροζωία πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Η κατανάλωση ολόκληρων αυγών και η χοληστερόλη σχετίστηκαν θετικά με τον κίνδυνο θανάτου. Αντίθετα, με την κατανάλωση μόνο των ασπραδιών των αυγών ή υποκατάστατων του τροφίμου που σχετίστηκε αρνητικά με τον κίνδυνο αυτό σε μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο PLOS Medicine.

Αυγά: Τι αναφέρει η νέα μελέτη των επιστημόνων

Σε αυτή τη νέα μελέτη, λοιπόν, οι επιστήμονες προσπάθησαν να παράγουν περαιτέρω στοιχεία υπό την καθοδήγηση των ερευνητών Yu Zhang από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο Μηχανικών Βιοσυστημάτων και Επιστήμης των Τροφίμων και Jingjing Jiao από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang της Κίνας. Οι ειδικοί χρησιμοποίησαν δεδομένα από 521.120 συμμετέχοντες στη Μελέτη Διατροφής και Υγείας NIH-AARP. Αυτοί είχαν ηλικία 50-71 έτη. Το 41,2% ήταν γυναίκες. Το 91,8% ήταν λευκοί και προέρχονταν από έξι πολιτείες και δύο πόλεις των ΗΠΑ την περίοδο 1995-1996.

Κατά τη διάρκεια μιας μέσης περιόδου παρακολούθησης 16 ετών, σημειώθηκαν 129.328 θάνατοι στην κόορτη. Η κατανάλωση από ολόκληρα αυγά, όπως αναφέρθηκε σε ένα διατροφικό ερωτηματολόγιο, σχετίστηκε έντονα με υψηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες μετά την προσαρμογή σε δημογραφικά χαρακτηριστικά και διατροφικούς παράγοντες, αλλά όχι και μετά την προσαρμογή στην πρόσληψη χοληστερόλης.

Ειδικότερα, κάθε υψηλότερη κατά 300 mg πρόσληψη διατροφικής χοληστερόλης ημερησίως σχετίστηκε με 19% μεγαλύτερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες τις αιτίες. Κάθε επιπλέον κατανάλωση μισού αυγού ημερησίως σχετίστηκε με 7% μεγαλύτερο κίνδυνο.

Αντίθετα, τα ασπράδια και τα υποκατάστατα των αυγών σχετίστηκαν έντονα με χαμηλότερη θνησιμότητα από όλες τις αιτίες. Πιο συγκεκριμένα, η αντικατάσταση μισού αυγού με μια αντίστοιχη ποσότητα ασπραδιών ή υποκατάστατων σχετίστηκε με κατά 3% μείωση στην θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν τον περιορισμό της πρόσληψης χοληστερόλης και την αντικατάσταση των ολόκληρων αυγών με ασπράδια ή υποκατάστατα ή άλλες εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας και της μακροχρόνιας επιβίωσης», αναφέρουν σχετικά οι συγγραφείς της μελέτης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.