ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Γεύση: Πότε πρέπει να τρώμε καθισμένοι και πότε όρθιοι

Γεύση: Πότε πρέπει να τρώμε καθισμένοι και πότε όρθιοι

Η στάση του σώματος μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του φαγητού, αναφέρουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν τη μελέτη τους για να εξακριβώσουν εάν η αιθουσαία αίσθηση επηρεάζει την γεύση. Η αιθουσαία αίσθηση (vestibular sense) είναι η αίσθηση της ισορροπίας, της στάσης του σώματος και του προσανατολισμού στον χώρο.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, η όρθια στάση έστω και για 2 λεπτά αυξάνει τις σωματικές απαιτήσεις και αδρανοποιεί τους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας. Οι κάλυκες αυτοί διεγείρονται από τις διάφορες τροφές για να αναπτύξουμε κάθε γεύση.

Ιδανικό εύρημα για παιδιά

Το εύρημα αυτό προσφέρει στους γονείς μια μοναδική ευκαιρία για να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους. «Αν στα παιδιά δεν αρέσει κάποιο φαγητό, μπορούν να τους το προσφέρουν όσο βρίσκονται όρθια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Dipayan Biswas, καθηγητής Μάρκετινγκ στο πανεπιστήμιο.

«Σε αυτή τη στάση, οι γευστικοί κάλυκές τους θα είναι “μουδιασμένοι” και η δυσάρεστη γεύση θα αμβλυνθεί. Το ίδιο μπορούν να κάνουν και όσοι πρέπει να πάρουν ένα φάρμακο με δυσάρεστη γεύση».

Σωματική κούραση και θερμότητα

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης αν η γεύση αλλάζει από την πρόσθετη σωματική καταπόνηση. Ειδικότερα, ζήτησαν από τους εθελοντές να φάνε σνακ φρούτων, εν όσω κρατούσαν τσάντες με ψώνια.

Είτε οι εθελοντές κάθονταν, είτε ήσαν όρθιοι, δήλωσαν πως η γεύση των σνακ ήταν χειρότερη απ’ ό,τι όταν ήσαν χαλαροί.

Στη συνέχεια της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέτασαν και την αντίληψη της θερμότητας σε συνάρτηση με τη στάση του σώματος. Σε αυτή τη φάση της μελέτης, έδωσαν στους εθελοντές τους ζεστό καφέ.

Όσοι εθελοντές έπιναν τον καφέ όρθιοι, δήλωσαν πως η θερμοκρασία του δεν ήταν έντονη. Ήπιαν επίσης λιγότερο καφέ, απ’ όσο οι εθελοντές που κάθονταν.

Όρθιοι για αδυνάτισμα

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τί σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Πως όταν τρώμε σε όρθια θέση μπορεί να καταφέρουμε να χάσουμε βάρος, διότι το φαγητό θα είναι λιγότερο νόστιμο και θα φάμε λιγότερο. Χώρια που η ορθοστασία συνιστά από μόνη της φυσική δραστηριότητα και έτσι θα κάνουμε περισσότερες καύσεις!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.