Επιστήμονες πιστεύουν πως ίσως υπάρχει… «διακόπτης πείνας»

Επιστήμονες πιστεύουν πως ίσως υπάρχει… «διακόπτης πείνας»

Ένα φάρμακο το οποίο περιορίζει την όρεξη και βοηθάει στο να χάσεις βάρος εκτιμούν πως ανακάλυψαν Ισραηλινοί επιστήμονες.

Οι επιστήμονες του Ιντιτούτου Επιστημών Weizmann διεξήγαγαν μελέτες μέσω των οποίων κατάφεραν να… απενεργοποιήσουν τους εγκεφαλικούς υποδοχείς που ελέγχουν την όρεξη.

Η Μελανοκορτίνη 4 (MC4) έχει χαρακτηριστεί ως ο «διακόπτης της πείνας» και είναι μια ορμόνη στον εγκἐφαλο που επηρεάζει, μεταξύ άλλων, τη διατροφική συμπεριφορά και τη ρύθμιση του μεταβολισμού. Σε κάποιους ανθρώπους δυσλειτουργεί ο ορμονικός αυτός υποδοχέας, κάτι που πιστεύεται πως είναι η βασική αιτία της παχυσαρκίας.

Μέσω ενός λεπτομερούς 3D μοντέλου, οι ερευνητές κατάφεραν να παρατηρήσουν την επίδραση της σεμελανοτίδης -ενός φαρμάκου που χρησιμοποιείται κατά της παχυσαρκίας- στον μελανοκορτίνη-4 υποδοχέα. Ο σκοπός της σεμελανοτίδης είναι να ενωθεί με τον υποδοχέα ΜC4, ενεργοποιώντας τα κατασταλτικά αποτελέσματα της ορμόνης.

Η σεμελανοτίδη -που στο εμπόριο πωλείται με την ονομασία Imcivree- εγκρίθηκε από την αμερικανική Διοίκηση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) τον Νοέμβριο του 2020. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με αναφορές, το φάρμακο προκαλούσε σημαντικές παρενέργειες που περιλάμβαναν κοιλιακό άλγος, στήσεις, περιορισμένη ερωτική διάθεση στις γυναίκες, καθώς και κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό.

«Αν μπορέσουμε να ξεφορτωθούμε τις παρενέργειες και χειραγωγήσουμε τον υποδοχέα χωρίς να παρέμβουμε σε όλους υποδοχείς και προκαλέσουμε παρενέργειες, αυτό θα βοηθούσε τον γενικό πληθυσμό των ανθρώπων που παλεύουν με την απώλεια βάρους», εξηγεί στην εφημερίδα Timew of Israel η Μοράν Σαλέβ-Μπενάμι, ερευνήτρια στο Τμήμα Χημικής και Δομικής Βιολογίας του Ινστιτούτου Βάισμαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο βασικός στόχος της ισραηλινής αυτής έρευνας ήταν βάλει σε προτεραιότητα τους ανθρώπους με γενετικές παθήσεις που συνδέονται με τη δυσλειτουργία του μελανοκορτίνη-4 υποδοχέα, αντιμετωπίζοντας την ορμόνη σαν έναν διακόπτη που όταν «κλείνει», σταματά την όρεξη για φαγητό.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.