ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

H παράξενη ιστορία με τον συνθέτη που θάφτηκε με δυο κρανία

H παράξενη ιστορία με τον συνθέτη που θάφτηκε με δυο κρανία

Ένα παράξενο θέαμα αντίκρυσαν οι τυμβωρύχοι που μπήκαν στο νεκροταφείο και ξέθαψαν το φέρετρο του συνθέτη Joseph Haydn.

Σε αντίθεση με τους συνηθισμένους ληστές των νεκροταφείων, δεν ήθελαν κοσμήματα και άλλα τιμαλφή. Ήθελαν το κρανίο του.

Σήμερα υπάρχουν δυο κρανία μέσα στον τάφο του. Ποιος είναι ο λόγος; Δυο φίλοι του, οι Joseph Carl Rosenbaum και Johann Nepomuk, πληρώσαν έναν νεκροθάφτη ώστε να τους δώσει πρόσβαση στο κεφάλι του για να το προστατέψουν από «βεβήλωση». Στην πραγματικότητα βεβαία ήθελαν να το εξετάσουν φρενολογικά για να διαπιστώσουν αν ήταν πιο ανεπτυγμένο σε μουσικές περιοχές του εγκεφάλου.

Δεν ήθελαν όμως μόνο να το εξετάσουν «επιστημονικά». Το έβαλαν σε μια προθήκη και το εξέθεταν στο σπίτι του Peter. Το κρανίο άλλαζε χέρια μεταξύ των δυο για αρκετό καιρό. Μια ο ένας μια ο άλλος. Και θα συνεχιζόταν για πολύ αυτό, αν ο πρίγκιπας Νικόλαος δεν αποφάσιζε να του προσφέρει μια άξια ταφή, 10 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Όταν έγινε η εκταφή, το κρανίο προφανώς έλειπε (η περούκα του ήταν εκεί). Η έρευνα οδήγησε στους Peter και Rosenbaum. Εκείνοι έδωσαν ένα κρανίο. Οι γιατροί που το εξέτασαν έβγαλαν το συμπέρασμα πως ανήκε σε έναν γηραιό άνδρα. Ο Haydn πέθανε στα 77 του, οπότε θεώρησαν ότι είναι δικό του. Δεν ήταν…

Η αλήθεια αποκαλύφθηκε λίγο αργότερα, όταν η αστυνομία πήγε στο σπίτι του Rosenbaum να το κατασχέσει. Η γυναίκα του το έκρυψε στο κρεβάτι, ξάπλωσε και μόλις οι αστυνομικοί μπήκαν, τους είπε πως είναι «στις μέρες της» και πως έπρεπε να φύγουν. Την άκουσαν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πέρασαν 145 χρόνια, αλλά το κρανίο και το σώμα του Haydn συναντήθηκαν ξανά. Μετά τον θάνατο των δυο βέβηλων άλλαξε πολλά χέρια μέχρι να φτάσει στην βασιλική οικογένεια, η οποία διοργάνωσε μια πλούσια τελετή. Μετά από τόσα χρόνια, κανείς δεν ήξερε γιατί στον τάφο υπήρχε ήδη ένα άλλο κρανίο. Οπότε έβαλαν και τα δυο μέσα. Απλά πράγματα…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.