Πέντε τροφές που τονώνουν πιο πολύ κι από καφέ

Πέντε τροφές που τονώνουν πιο πολύ κι από καφέ

Όταν νιώθεις ότι η ενέργειά σου πέφτει και τα μάτια σου κλείνουν ενώ είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πας για ύπνο, το πρώτο πράγμα που αυθόρμητα σκέφτεσαι να κάνεις είναι να παραγγείλεις έναν καφέ «για να ξυπνήσεις». Και κάπως έτσι, καταλήγεις να ‘χεις πιει πάνω από 3 κούπες καπουτσίνο ή εσπρέσσο μέσα σ’ ένα 12ωρο.

Ο καφές όντως σε τονώνει, αλλά τίποτα δεν σταματάει εκεί. Η σωστή διατροφή είναι το απαραίτητο καύσιμο για τον οργανισμό σου. Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά είναι αυτά από τα οποία πρέπει να παίρνεις ενέργεια, πάνω απ’ όλα για την υγεία σου. Τρώγοντας σωστά και επιτυγχάνοντας τους σωστούς συνδυασμούς, καταφέρνεις να νικάς την κόπωση ουσιαστικά.

Τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και η σοκολάτα, μεταξύ άλλων, θα μπορούσαν να αποτελέσουν καλύτερες εναλλακτικές λύσεις από τον καφέ. Θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε δραστήριοι όλη μέρα, όπως εξηγεί η διατροφολόγος Καμίλα Τιμοσένκο.

Πρωτεΐνες

Η γιατρός συνιστά να επιλέξετε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως κρέας, ψάρι, αυγά, γάλα και γιαούρτι. Η ενέργεια που παίρνετε από αυτά τα τρόφιμα καταναλώνεται πιο αργά. Σύμφωνα με την επιστήμονα, οι πρωτεΐνες βοηθούν στις πνευματικές εργασίες και τη διατήρηση μυϊκής μάζας. Κόβουν την πείνα περισσότερο από τον καφέ. Ειδικά όταν καταναλώνονται παράλληλα με υδατάνθρακες.

Εάν είστε χορτοφάγος, η ειδικός προτείνει την κατανάλωση οσπρίων, που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες.

Φρούτα πλούσια σε υδατάνθρακες

Η διαιτολόγος συνιστά την κατανάλωση φρούτων πλούσια σε υδατάνθρακες. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ένα μήλο περιέχει έως 13 γραμ. ζάχαρης και ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι καφέ.

Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί εκτός από αίσθημα κορεσμού που δημιουργούν, μειώνουν και το επίπεδο της κακής χοληστερόλης και περιέχουν βιοτίνη. Ωστόσο, η επιστήμονας προειδοποιεί: Να μην τρώτε περισσότερα από 3-4 καρύδια κάθε μέρα ή 10 φουντούκια, αμύγδαλα και φιστίκια, φυσικά, ανάλατα.

Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί ένα καλό υποκατάστατο για τον καφέ, σύμφωνα με τη διατροφολόγο. Το κακάο τονώνει το σώμα και βοηθά στη διατήρηση της εστίασης της προσοχής.

Νερό

Η διαιτολόγος επισημαίνει επίσης τη μεγάλη σημασία της σωστής ενυδάτωσης του οργανισμού. 1,5 ή 2 λίτρα νερού την ημέρα θα σας κρατήσουν δυνατούς για να τα βγάλετε πέρα σε ένα φορτωμένο πρόγραμμα.

Όμως η επιστήμονας προειδοποιεί ότι δεν θα πρέπει να αυξήσετε την ποσότητα του νερού που πίνετε ή την κατανάλωση φαγητών με μεγάλη περιεκτικότητα σε λιπαρά και πολύ αλάτι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.