Τρώτε λαχανικά; – Αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων

Τρώτε λαχανικά; – Αυτά μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών νοσημάτων

Ένας από τους σημαντικότερους στόχους για την υγεία μας είναι να διατηρούμε σε καλή κατάσταση την καρδιά μας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το καταφέρουμε, αυτή τη φορά όμως θα επικεντρωθούμε σε μια εύκολη διατροφική συμβουλή που μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή υγεία.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να βάζουμε καθημερινά στη διατροφή μας ένα φλιτζάνι με πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Και δεν το λέμε εμείς αυτό, αλλά μια νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Edith Cowan, στο Περθ της Αυστραλίας.

Ειδικότερα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Edith Cowan εξέτασαν δεδομένα από 53.150 άτομα που συμμετείχαν στη δανέζικη μελέτη για την «Διατροφή, τον Καρκίνο και την Υγεία» που στόχο είχε τη διερεύνηση των συσχετίσεων μεταξύ των διατροφικών συνηθειών, του τρόπου ζωής και της εμφάνισης καρκίνου. Οι Αυστραλοί επιστήμονες εξέτασαν συγκεκριμένα την ποσότητα των νιτρικών που έλαβαν μέσω της διατροφής τους οι συμμετέχοντες.

Σημειώνεται ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νιτρικά και νιτρώδη, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση. Τα πλέον πλούσια σε νιτρικά άλατα τρόφιμα, είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι, το kale (λαχανίδα), το λάχανο και τα χόρτα.

Σε αυτήν τη συγκεκριμένη ανασκόπηση, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η καταναλώνοντας καθημερινά μόνο 1 φλιτζάνι από ωμά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά ή ½ φλιτζάνι μαγειρεμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιακής νόσου από 12% έως και 26%. Αυτό περιλαμβάνει τη μείωση κινδύνου για προβλήματα υγείας όπως περιφερική αρτηριακή νόσο, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή ανεπάρκεια.

Επίσης, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι εάν καταναλώνουμε 1 φλιτζάνι πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα, δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τη λήψη συμπληρωμάτων νιτρικών αλάτων, ώστε να λάβουμε επιπλέον οφέλη.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι, ενώ προσθέτοντας τα φυλλώδη σε συνταγές όπως τα smoothies αυτά εξακολουθούν να μας δίνουν την ίδια ποσότητα θρεπτικών συστατικών όπως εάν τα καταναλώναμε ως είχαν, θα πρέπει να αποφεύγουμε να τα κάνουμε χυμό, καθώς αυτή η διαδικασία αφαιρεί βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως τα νιτρικά άλατα.

Για όσους αναζητούν και άλλους λόγους για να βάλουν τα φυλλώδη λαχανικά στην καθημερινότητα τους, να προσθέσουμε ότι μπορούν να ρυθμίσουν την υγεία του εντέρου, ενισχύουν το ανοσοποιητικό και επιβραδύνουν τα σημάδια γήρανσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.