Ιατρική ομάδα στην Πάτρα έδωσε σε ασθενείς με κορωνοϊό σκεύασμα που χορηγείται για τη βρογχίτιδα

Ιατρική ομάδα στην Πάτρα έδωσε σε ασθενείς με κορωνοϊό σκεύασμα που χορηγείται για τη βρογχίτιδα

Η ιατρική ομάδα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας χορήγησε σε ασθενείς με κορωνοϊό ένα παλιό, φθηνό και ασφαλές φάρμακο, το οποίο λαμβάνουν ως αποχρεμπτικό οι ασθενείς με βρογχίτιδα.

Επιστημονικά υπεύθυνος της μελέτης ήταν ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμώξεων και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Μάρκος Μαραγκός. Επικεφαλής ήταν ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Στέλιος Ασημακόπουλος, ενώ συμμετείχαν οι ιατροί από τις Παθολογικές Κλινικές και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δύο νοσοκομείων Αδαμαντία Αρέθα, Δημήτρης Κομνηνός, Δήμητρα Δημητροπούλου, Μαρία Λαγκαδινού, Λυδία Λεωνίδου, Ιωάννα Οικονόμου και Αθανασία Μουζάκη.

Οι επιστήμονες εστίασαν σε 42 ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή πνευμονία λόγω λοίμωξης Covid-19 και σε ορισμένους από αυτούς χορήγησαν Ν-ακετυλοκυστεΐνη (NAC), ένα αποχρεμπτικό που διατίθεται ευρέως από τη δεκαετία του ’60 και κυκλοφορεί στη χώρα μας ως μη συνταγογραφούμενο αποχρεμπτικό.

Σύγκριση

Η χορήγηση του φαρμάκου γινόταν από το στόμα δύο φορές την ημέρα, επί 14 ημέρες. Τις εκβάσεις των ασθενών αυτών συνέκριναν με εκείνες 40 άλλων ασθενών, οι οποίοι λάμβαναν την καθιερωμένη θεραπεία.

Όπως έδειξε η μελέτη, οι ασθενείς με covid-19 που λάμβαναν επί 14 ημέρες Ν-ακετυλοκυστεΐνη ως επικουρική θεραπεία είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν εξέλιξη της πνευμονίας τους σε σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια. Έτσι, είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν διασωλήνωση και υποστήριξη της αναπνοής τους, αλλά και πολύ μικρότερο κίνδυνο να χάσουν τελικά τη ζωή τους.

Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν εκείνα προγενέστερων μελετών που είχαν συσχετίσει την Ν-ακετυλοκυστεΐνη με καλύτερη κλινική πορεία των ασθενών. Μάλιστα, το φάρμακο είχε συμπεριληφθεί ήδη από την άνοιξη στον κατάλογο των συμπληρωματικών (επικουρικών) θεραπειών που χορηγούνται στην Ιταλία στους ασθενείς που νοσηλεύονται στο σπίτι.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως εξηγούν οι Έλληνες ερευνητές στο άρθρο τους στο περιοδικό «Infectious Diseases», η Ν-ακετυλοκυστεΐνη δεν έχει μόνο βλεννολυτική δράση, χάρη στην οποία διευκολύνει την απόχρεμψη στους πάσχοντες από βρογχίτιδα. Ασκεί επίσης αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία στην περίπτωση του Covid-19 είναι πολύ σημαντική, καθώς οι βλάβες που προκαλεί η νόσος συσχετίζονται άμεσα με τη συστηματική φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.