Το μηνιγγίωμα είναι ο πιο συχνός όγκος του εγκεφάλου

Ελπίδα σε χιλιάδες ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με μία από τις πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου του εγκεφάλου, φαίνεται πως δίνουν τα φάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνται ήδη για την καταπολέμηση του ιού HIV και του AIDS.

Αυτό διότι διαπιστώθηκε πως τα αντιρετροϊκά φάρμακα μπορεί να είναι αποτελεσματικά και εναντίον των κυττάρων στους πρωτοπαθείς όγκους του εγκεφάλου. Ετσι αποκαλούνται οι όγκοι που εμφανίζονται στον εγκέφαλο όταν αποτελούνται από εγκεφαλικά κύτταρα και όχι από κύτταρα που έφτασαν στον εγκέφαλο από άλλο σημείο του σώματος.

Ερευνητές του βρετανικού University of Plymouth, με επικεφαλής τη δρα Sylwia Ammoun, επισημαίνουν ότι τα αντιρετροϊκά φάρμακα έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι αποτελεσματικά εναντίον του μηνιγγιώματος.

Το μηνιγγίωμα είναι ο πιο συχνός όγκος του εγκεφάλου, καθώς αποτελεί το 95% του συνόλου των εγκεφαλικών όγκων, και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να μετατραπεί σε καρκινικό όγκο.

Η ερευνητική ομάδα της Ammoun μελέτησε τον ρόλο που παίζουν συγκεκριμένα τμήματα του DNA στην ανάπτυξη του όγκου, τα οποία έχουν την κωδική ονομασία «HERV-K DNA».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οταν τα «HERV-K DNA» λειτουργούν, παράγουν πρωτεΐνες, τις οποίες οι ερευνητές εντόπισαν στα κύτταρα του μηνιγγιώματος. Στη συνέχεια απέδειξαν ότι οι πρωτεΐνες αυτές ενεργοποιούν τον μηχανισμό αύξησης του όγκου. Εντόπισαν, δε, αντιρετροϊκά φάρμακα που εμποδίζουν τη λειτουργία των παραπάνω πρωτεϊνών.