ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Δείτε τι πρέπει να κάνετε και τι όχι όταν παίρνετε αντιβίωση

Για να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες

Δείτε τι πρέπει να κάνετε και τι όχι όταν παίρνετε αντιβίωση

Όλα τα αντιβιοτικά δεν είναι ίδια και δεν πρέπει να λαμβάνονται χωρίς συνταγή γιατρού και χωρίς να έχετε διαβάσει προσεκτικά το φύλλο οδηγιών που τα συνοδεύει.

Δείτε παρακάτω τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν λαμβάνετε αντιβίωση, πρoκειμένου να αποφύγετε πιθανές παρενέργειες:

Μην πίνετε αλκοόλ: Αν και δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα των περισσότερων αντιβιοτικών, μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα αδυναμίας και να παρατείνει τα συμπτώματα της λοίμωξης. Επίσης, τόσο το αλκοόλ όσο και η αντιβίωση μπορεί να προκαλέσουν ζαλάδα, ναυτία και υπνηλία, επομένως ο συνδυασμός τους συνεπάγεται πιο έντονα συμπτώματα. Τέλος, ορισμένα κοινά αντιβιοτικά όπως η μετρονιδαζόλη (χορηγείται για κολπικές λοιμώξεις), η τινιδαζόλη (χορηγείται για κολπίτιδες) και το ζεύγος σουλφαμεθοξαζόλη-τριμεθοπρίμη (χορηγείται για ουρολοιμώξεις και λοιμώξεις των αυτιών) δεν πρέπει ποτέ να συνδυάζονται με το αλκοόλ επειδή μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο, ναυτία, τάση προς εμετό και ταχυπαλμία.

Να παίρνετε προβιοτικά: Τα αντιβιοτικά δρουν ενάντια στα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν ασθένειες, ταυτόχρονα όμως εξουδετερώνουν ωφέλιμα βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο. Λόγω αυτής της επίδρασης μπορεί να προκληθούν γαστρεντερικές ενοχλήσεις, όπως η διάρροια. Οι δυσάρεστες παρενέργειες είναι δυνατό να αποφευχθούν χάρη στη λήψη συμπληρώματος προβιοτικών που ενισχύουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου.

Να τρώτε καλά: Κάποια αντιβιοτικά πρέπει να λαμβάνονται μετά την κατανάλωση ενός γεύματος ώστε να αποφευχθεί ο στομαχόπονος. Άλλα συνιστάται να λαμβάνονται με άδειο στομάχι για καλύτερη απορρόφηση. Διαβάστε προσεκτικά το φύλλο οδηγιών για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε σωστά την αγωγή σας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Δώστε προσοχή στην αντισύλληψη: Τα περισσότερα αντιβιοτικά δεν επεμβαίνουν στη δράση των ορμονικών αντισυλληπτικών χαπιών, υπάρχουν όμως και εξαιρέσεις. Η ριφαμπικίνη που χορηγείται για τη μηνιγγίτιδα και η ριφαμπουτίνη που χορηγείται για τη φυματίωση μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών που αποτρέπουν την ωορρηξία. Εάν ο γιατρός συνταγογραφήσει κάποιο από αυτά τα φάρμακα, το αντισυλληπτικό χάπι καλό είναι να συνδυάζεται και με κάποια άλλη μορφή αντισύλληψης, όπως το προφυλακτικό, κατά τη διάρκεια της αγωγής αλλά και για διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας μετά την τελευταία δόση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.