Το πιο υποσχόμενο αντιγηραντικό συστατικό προέρχεται από τη φύση

Το πιο υποσχόμενο αντιγηραντικό συστατικό προέρχεται από τη φύση

Πρωτογενής έρευνα για το 1ο φυσικό πολυπεπτίδιο από την ΚΟΡΡΕΣ και το Π/μιο Αθηνών, με διεθνή σημασία και απήχηση.

Η προσπάθεια αποκωδικοποίησης των ιδιοτήτων των φυσικών συστατικών αγγίζει μία από τις κορυφές της, μέσα από τη νέα αμιγώς ελληνική πρωτογενή έρευνα της ΚΟΡΡΕΣ και του Π/μιου Αθηνών/ Τμήμα Βιολογίας. Το 1ο φυσικό πολυπεπτίδιο καταγράφεται ως ένα από τα πιο υποσχόμενα αντιγηραντικά συστατικά της φύσης, καθώς αποδείχθηκε ότι παρεμβαίνει στο σύνολο των κεντρικών βιολογικών μονοπατιών τα οποία συνεργιστικά εξασφαλίζουν την υγεία και μακροζωία των κυττάρων –στοιχεία άμεσα συνδεδεμένα με την υγιή εμφάνιση του δέρματος. Η νέα έρευνα καταγράφει την ευρύτητα της δράσης του πολυπεπτιδίου σε παράλληλους αντιγηραντικούς μηχανισμούς, διευρύνοντας το σχετικό γνωστικό πεδίο που έως σήμερα εστίαζε μεμονωμένα στην επίδρασή του στη σύνθεση κολλαγόνου ή ελαστίνης. Η ΚΟΡΡΕΣ αξιοποιεί ήδη το 1ο φυσικό πολυπεπτίδιο στη σειρά ολικής αντιγήρανσης Μαύρη Πεύκη.

Η σημασία της νέας γνώσης για τη διεθνή βιομηχανία καλλυντικών αλλά και για άλλους επιστημονικούς τομείς, επισφραγίζεται από τη δημοσίευση της πρωτογενούς έρευνας -κατόπιν ενδελεχούς αξιολόγησης από εξειδικευμένη διεθνή επιστημονική ομάδα- στο επιστημονικό έντυπο κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας Redox Biology. Πρόκειται για την επίσημη έκδοση των Society for Free Radical Biology and Medicine και Society for Free Radical Research-Europe, καθώς και affiliate έκδοση του International Society for Free Radical Research. Η δημοσίευση των ευρημάτων αποδεικνύει εκ νέου τη δέσμευση της ΚΟΡΡΕΣ στην προαγωγή της έρευνας στα φυσικά συστατικά σε συνδυασμό με τη βιοχημεία του δέρματος.

1ο ΦΥΣΙΚΟ ΠΟΛΥΠΕΠΤΙΔΙΟ & ΥΓΙΗ ΚΥΤΤΑΡΑ

Το Εξαπεπτίδιο-11, το 1ο φυσικό πολυπεπτίδιο, είναι η απάντηση στα συνθετικά πεπτίδια που πρωταγωνιστούσαν την τελευταία δεκαετία ανάμεσα στα προηγμένα αντιγηραντικά συστατικά. Με αφετηρία την αποδεδειγμένη συμβολή του στη διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου ή ελαστίνης, η ΚΟΡΡΕΣ και το Π/μιο Αθηνών προσθέτουν νέα σημαντική γνώση, καθώς μελέτησαν το φυσικό πολυπεπτίδιο σε σχέση με το σύνολο των σημαντικών μηχανισμών του κυττάρου που διασφαλίζουν τη μακροζωία του και άρα την υγιή, νεανική εμφάνιση της επιδερμίδας.

Η συγκεκριμένη πρωτογενής έρευνα απεκάλυψε ένα εξαιρετικό εύρος στη δράση του Εξαπεπτιδίου-11, αποδεικνύοντας ότι  διασφαλίζει την πρωτεόσταση. Ο όρος πρωτεόσταση, προερχόμενος από τις λέξεις πρωτεΐνη και ομοιόσταση, αναφέρεται στην εξασφάλιση της καλής κατάστασης και μακροζωίας των κυττάρων μέσω της σύνθεσης υγιών και την απομάκρυνση των κατεστραμμένων δομικών συστατικών τους. Η διασφάλιση της πρωτεόστασης επιτυγχάνεται μέσω των παρακάτω βασικών βιολογικών μονοπατιών, αλλά και των γονιδίων [chaperones] που εξασφαλίζουν την παραγωγή νέων υγιών πρωτεϊνών. Το Εξαπεπτίδιο-11 αποδείχθηκε ότι ενισχύει τη δράση όλων των παραπάνω παραγόντων, πολλαπλασιάζοντας την αποτελεσματικότητά τους.

Σύστημα Autophagy lysosome

Ένας μηχανισμός που υποκινείται από το ίδιο το κύτταρο -αυτοφαγία- με σκοπό την αποδόμηση και απομάκρυνση των παλαιωμένων και μακρόβιων πρωτεϊνών.

Σύστημα Ubiquitin-proteasome

Η ubiquitin ή αλλιώς το «μοριακό φιλί του θανάτου»  εντοπίζει τις προβληματικές πρωτεΐνες και τις μεταφέρει στο πρωτεάσωμα -το εργοστάσιο ανακύκλωσης του κυττάρου- για να δομηθούν νέες, υγιείς πρωτεΐνες. Η δράση του πρωτεασώματος υποστηρίζεται, παράλληλα, από το σύστημα NRF2 -ο «πύργος ελέγχου» της διαδικασίας αντιοξείδωσης του κυττάρου.

Γονίδια που επηρεάζουν την τρισδιάστατη δομή των πρωτεϊνών του κυττάρου –η δομή αυτή καθορίζει την υγιή κατάσταση των νέων πρωτεϊνών που παράγονται.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο υγιής κύκλος ζωής των κυττάρων και τα σημάδια γήρανσης -ξηρότητα, θαμπάδα, χαλάρωση, ρυτίδες- είναι αλληλένδετα. Η νέα πρωτογενής έρευνα της ΚΟΡΡΕΣ και του Π/μίου Αθηνών επισφραγίζει και ενισχύει τη θέση του Εξαπεπτίδιου-11, το 1ο φυσικό πολυπεπτίδιο, ως ένα από τα πιο υποσχόμενα φυσικά αντιγηραντικά συστατικά, με τη δύναμη να εξασφαλίζει αυτό τον υγιή κύκλο, δρώντας σε πολλαπλά -παράλληλης ή συμπληρωματικής δράσης- βιολογικά μονοπάτια. Ευρήματα διεθνούς σημασίας προς την κατεύθυνση ανάπτυξης καινοτόμων, φυσικών λύσεων ακόμα και για τον πιο απαιτητικό καλλυντικό τομέα, αυτόν της αντιγήρανσης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.