ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Μαγιό- σπόγγος: Tο φοράς και… καθαρίζεις την θάλασσα! (φωτό)

Μαγιό- σπόγγος: Tο φοράς και… καθαρίζεις την θάλασσα! (φωτό)

Ένα οικολογικό μπικίνι έχουν καταφέρει να κατασκευάσουν με 3D εκτυπωτή Αμερικανοί ερευνητές το οποίο μπορεί να απορροφά τους ρύπους από τις θάλασσες, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα ZME. 

Το μπικίνι – σφουγγάρι είναι κατασκευασμένο από ένα εύκαμπτο, υλικό με βάση τον άνθρακα που προέρχεται από θερμαινόμενη σακχαρόζη, μια μορφή ζάχαρης, η οποία έχει πορώδη δομή και είναι εξαιρετικά υδρόφοβη, πράγμα που σημαίνει ότι ναι μεν απωθεί το νερό αλλά από την άλλη απορροφά επιβλαβείς ρύπους, λειτουργώντας σαν σφουγγάρι.

«Αυτό είναι ένα σούπερ υλικό, οικονομικό στην πάραγωγή του, που δεν είναι επιβλαβές για το περιβάλλον»,  δήλωσε ο Mihri Ozkan, καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας ο οποίος είναι επικεφαλής της έρευνας που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια.

Οι ερευνητές αντί να τοποθετήσουν κατευθείαν τα υλικά στο νερό, θέλησαν να βρουν έναν τρόπο ώστε να υπάρχει συμμετοχή των ανθρώπων στη διαδικασία καθαρισμού.

Έτσι, συνεργάστηκαν με μία εταιρεία σχεδιασμού στη Νέα Υόρκη για τη μετατροπή του υλικού σε ένα λειτουργικό μαγιό, φιλικό προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, καθιστώντας παράλληλα δυνατό τον καθαρισμό των θαλασσών. 

Δοκιμές στο εργαστήριο UCR του Ozkan έδειξαν ότι το υλικό-σπόγγος μπορεί να απορροφήσει έως και 25 φορές το βάρος του χωρίς να απελευθερώνει τα υλικά που έχει απορροφήσει εκτός εάν το θερμάνετε σε θερμοκρασία άνω των 1000 βαθμών Κελσίου. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το μαγιό-σπόγγος μπορεί χρησιμοποιηθεί έως 20 φορές χωρίς να χάσει την απορροφητικότητα του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.