ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έρευνα: Μπορούν τα «placebo» φάρμακα να λειτουργήσουν ως κανονικά; 

Έρευνα: Μπορούν τα «placebo» φάρμακα να λειτουργήσουν ως κανονικά; 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βασιλείας τα «placebo» φάρμακα λειτουργούν ακόμα και όταν γνωρίζουμε ότι δεν είναι φαρμακευτικά…

Έρευνα αποκαλύπτει ότι τα εικονικά φάρμακα ή placebo έχουν θεραπευτικές επιδράσεις ακόμα και όταν ο ασθενής γνωρίζει ότι δεν είναι φαρμακευτικά.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ και από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας εξέτασαν κάποιους συμμετέχοντες που είχαν υποστεί ένα ελαφρύ έγκαυμα.

Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να τοποθετήσουν μία τοπική αλοιφή στο έγκαυμα, ενώ σε κάποιους από αυτούς, αποκάλυψαν ότι η αλοιφή αυτή ήταν «placebo».

Ωστόσο, μετά τη χορήγηση της αλοιφής, τόσο αυτοί που γνώριζαν όσο και αυτοί που δε γνώριζαν ότι η αλοιφή ήταν «εικονική», πίστεψαν στις θεραπευτικές της δυνάμεις και ένιωσαν καλύτερα.

Η νέα αυτή έρευνα, στην πραγματικότητα, φανερώνει τη δύναμη των placebo χαπιών και φαρμάκων στη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρατήρησαν 160 «υγιείς» εθελοντές ηλικίας 18 έως 65 ετών μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου του περασμένου έτους.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες κατανεμήθηκαν, τυχαία, σε τέσσερις ομάδες.

Όλοι οι συμμετέχοντες τοποθέτησαν τους αριστερούς βραχίονες τους σε μια θερμαινόμενη συσκευή που χρησιμοποιείται για να μετράει τα όρια πόνου του καθενός.

Η μία από τις τέσσερις ομάδες δε δέχτηκε καμία θεραπεία, σε μία άλλη οι συμμετέχοντες δέχτηκαν μία «εικονική» αλοιφή που σύμφωνα με τους ερευνητές, περιείχε λιδοκαΐνη, η οποία μουδιάζει το δέρμα και ανακουφίζει τον πόνο.

Οι άλλες δύο ομάδες έλαβαν την «εικονική» αλοιφή και οι ειδικοί τους αποκάλυψαν ότι δεν ήταν φαρμακευτική. Αλλά πριν από αυτό φρόντισαν να εξηγήσουν το «φαινόμενο placebo» σε μία από τις ομάδες.

Εξήγησαν, δηλαδή, στα μέλη της ομάδας αυτής ότι το αποτέλεσμα που μπορούν να προσφέρουν τα placebo φάρμακα είναι μοναδικό και ότι έχει εντοπιστεί να θεραπεύει πόνο, συμπτώματα της νόσου του Parkinson, ημικρανίες, κατάθλιψη και άσθμα.

Μέλη αυτής της ομάδας ενημερώθηκαν επίσης ότι το σώμα τους θα μπορούσε «να απαντήσει αυτόματα σε ένα εικονικό φάρμακο».

Μετά τη θεραπεία της αλοιφής, οι ερευνητές ρώτησαν τα μέλη κάθε ομάδας πώς αισθάνονταν.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τόσο αυτοί που γνώριζαν όσο και αυτοί που δε γνώριζαν ότι η αλοιφή ήταν «εικονική», πίστεψαν στις θεραπευτικές της δυνάμεις και ένιωσαν καλύτερα.

Και οι δύο ομάδες ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν λιγότερο δυσάρεστα τις επιδράσεις από το έγκαυμα, αφού τους είχαν δοθεί οι τοπικές αλοιφές.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η έκθεση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη του Πόνου.

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.