Ηλεκτρονική βάση για τα φαρμακευτικά βότανα της Ηπείρου

Ηλεκτρονική βάση για τα φαρμακευτικά βότανα της Ηπείρου

Ηλεκτρονική βάση, που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα βότανα της Ηπείρου, μιας περιοχής με μεγάλη ποικιλότητα φαρμακευτικών φυτών, παρουσίασε η καθηγήτρια Φαρμακολογίας κ. Μαρία Κωνσταντή, κατά την επιστημονική εκδήλωση, με αφορμή τα 40 χρόνια της έναρξης λειτουργίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Τη βάση δεδομένων δημιούργησε το Εργαστήρι Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής, στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ 2007-2013 της Περιφέρειας Ηπείρου, με εγγραφές για περίπου 400 φαρμακευτικά φυτά που ευδοκιμούν στην Ήπειρο και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Κάθε εγγραφή φαρμακευτικού φυτού, περιλαμβάνει την λατινική, την ελληνική και την λαϊκή του ονομασία, καθώς και την περιγραφή της εικόνας του. Παράλληλα, αναφέρει τα μέρη του βοτάνου, από τα οποία απομονώνονται οι δραστικές ουσίες, τις φαρμακολογικές και θεραπευτικές εφαρμογές του, τον τρόπο παρασκευής, τις ανεπιθύμητες ενέργειες και την πιθανή τοξικότητα, που συνδέονται με την χρήση του. Επίσης, παρέχει πληροφορίες από την σχετική βιβλιογραφία, καθώς και τις περιοχές όπου φύονται, συγκεκριμένα βότανα.

Με τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η ηλεκτρονική πλατφόρμα, έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι ενδιαφέρονται από ξένες χώρες, να αναπτύξουν επιστημονικές και εμπορικές συνεργασίες με ερευνητές ή και παραγωγούς φαρμακευτικών φυτών στην Ήπειρο. Ωστόσο, επισημαίνεται πως η βάση αυτή, δεν συνιστά θεραπευτικό οδηγό, καθώς θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα η γνώμη ιατρού πριν την λήψη κάποιου βοτάνου, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδρά με άλλα φάρμακα και να τροποποιεί την δράση και την τοξικότητα τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.