Γενόσημα: Το χαμηλότερο ποσοστό κατανάλωσης κατέχει η Ελλάδα

Γενόσημα: Το χαμηλότερο ποσοστό κατανάλωσης κατέχει η Ελλάδα

Με ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας, λόγω του πολύ χαμηλού ποσοστού κατανάλωσης γενοσήμων φαρμάκων από τη χώρα μας.

Τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να εξοικονομούνται ετησίως από τους λίγους και πολύτιμους πόρους για την υγεία εάν αυξανόταν η διείσδυση και κατανάλωση των γενοσήμων φαρμάκων στη χώρα μας. Αυτό επισημαίνει η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να παρέμβει με διορθωτικές κινήσεις σε αυτό το κρίσιμο για τους ασθενείς αλλά και την οικονομία πεδίο.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία που επικαλείται η ΠΕΦ, τα μερίδια των γενοσήμων τόσο σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ (περίπου 11,5%) όσο και σε όγκο (περίπου 25,5%), βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

«Δυστυχώς οι παρεμβάσεις της τελευταίας δεκαετίας στην φαρμακευτική πολιτική είχαν ως αποτέλεσμα, η Ελλάδα να είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό γενοσήμων στην Ευρώπη» υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η ΠΕΦ.

Όπως εξηγεί «αυτό στην πράξη σημαίνει τεράστια ζημία πρωτίστως για τους ασθενείς που επιβαρύνονται με μεγαλύτερο κόστος αλλά και για το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας που αφήνει αναξιοποίητη τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων που εκτιμάται ότι μπορούν να φθάνουν τα 200 εκατ. ευρώ».

Επισημαίνεται ακόμη πως «τα πολύ χαμηλά μερίδια των γενοσήμων σημαίνουν την απώλεια σημαντικής προστιθέμενης αξίας από την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία που κατά κύριο λόγο αναπτύσσει και παράγει γενόσημα φάρμακα».

ΠΕΦ: Aπέτυχαν τα μνημονιακά μέτρα

Οι εκπρόσωποι της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας επικρίνουν τα μνημονιακά μέτρα όπως η συμπίεση των τιμών των γενοσήμων που ακολουθήθηκε τα τελευταία χρόνια, και τονίζουν το αντίθετο αποτέλεσμα που είχαν, ότι δηλαδή «λειτουργούν ως μέτρα που ευνοούν τη χρήση νέων εισαγόμενων φαρμάκων με προστασία πατέντου».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μονοδιάστατης πολιτικής συμπίεσης των τιμών τους ή της επιβολής της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας. Αυτά τα – μνημονιακής έμπνευσης- μέτρα δοκιμάστηκαν και απέτυχαν» αναφέρει η ΠΕΦ και επαναφέρει τις προτάσεις της για τα γενόσημα και την αύξηση της κατανάλωσής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΕΦ καλεί την Πολιτεία:

Να διορθώσει την τεράστια στρέβλωση της επιβολής clawback στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα. Είναι δεδομένο ότι τα γενόσημα όχι μόνο δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη δαπάνη, αλλά αντίθετα τη μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται.

Να επισπεύσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογράφησης, έλεγχος της αποζημίωσης και της κατανάλωσης, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικότερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς).

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη σε καθεστώς αποζημίωσης των νέων γενοσήμων φαρμάκων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.