ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Το «μαγικό» χάπι μειώνει ταυτόχρονα αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη

Το «μαγικό» χάπι μειώνει ταυτόχρονα αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη

Ένα φθηνό χάπι που μπορεί να λαμβάνεται σε ημερήσια βάση και συνδυάζει τέσσερις δραστικές ουσίες φαίνεται να μπορεί να μειώσει την χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση και να προλάβει έτσι παθήσεις που συντελούν σε έμφραγμα και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ήδη το νέο σκεύασμα βρίσκεται υπό κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ και στοχεύει σε πολίτες με χαμηλό εισόδημα, καθώς μπορεί να δώσει λύση σε περιπτώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε ολοκληρωμένες δομές φροντίδας υγείας. Χρηματοδοτείται από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και τα προκαταρκτικά συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στο New England Journal of Medicine.

Το χάπι περιέχει τρεις αντιϋπερτασικές δραστικές ουσίες και μια δραστική για τη μείωση της χοληστερόλης. Στη μελέτη λαμβάνουν μέρος 300 άτομα, 45-75 ετών από ένα κοινοτικό κέντρο υγείας στην Αλαμπάμα. Οι μισοί παίρνουν το χάπι και οι άλλοι μισοί συνεχίζουν την συνήθη αγωγή τους (ομάδα ελέγχου).

Έχοντας πλέον συμπληρωθεί ένα έτος από την έναρξη της έρευνας, στην ομάδα παρέμβασης έχει καταγραφεί μείωση αρτηριακής πίεσης και LDL («κακής») χοληστερόλης, σε εύρος σημαντικότερο από τις υπάρχουσες φαρμακευτικές αγωγές.

Προς το παρόν τα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούν για να εξαχθούν συμπεράσματα για το πως το πολυ-χάπι επιδρά επί των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Αλλά μια πενταετής μελέτη για ένα διαφορετικό χάπι που συνδυάζει επίσης τέσσερις δραστικές ουσίες και έγινε στο Ιράν σε δείγμα 6.800 ατόμων, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μειώνεται ο κίνδυνος εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου ή καρδιακής ανεπάρκειας κατά το ένα τρίτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αμερικανική μελέτη, οι περισσότεροι συμμετέχοντες ήταν χαμηλού εισοδήματος και το 96% αυτών ήταν αφρο-αμερικανοί. Είχαν οριακά υπέρταση και δεν συμπεριλήφθηκαν όσο είχαν πολύ υψηλή LDL χοληστερόλη και χρειάζονταν επιθετική αγωγή.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ είχαν υπέρταση, μόνο οι μισοί έπαιρναν αντιϋπερτασικά φάρμακα και λιγότερο από το 20% φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Το πολυ-χάπι δίνει σε αυτούς τους ευάλωτους ασθενείς μια ευκαιρία για καλυτέρευση της υγείας τους», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Daniel Muñoz, από το Ιατρικό Κέντρο του Vanderbilt στο Νάσβιλ του Τενεσί.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.