Προσοχή: Αυτά τα ευρείας χρήσης φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Προσοχή: Αυτά τα ευρείας χρήσης φάρμακα αυξάνουν τον κίνδυνο αυτοκτονίας

Καναδική μελέτη διαπίστωσε ότι, οι χρήστες των αναστολέων υποδοχέων αγγειοτενσίνης έχουν 63% αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας

Με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας σχετίζονται αντιϋπερτασικά φάρμακα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAMA Network Open.

Συγκεκριμένα ερευνητές του Ινστιτούτου Γνώσης Li Ka Shing στο Νοσοκομείο St. Michael’s του Τορόντο υποστηρίζουν ότι τα άτομα που λαμβάνουν αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης είναι πιθανότερο να πεθάνουν εξαιτίας αυτοχειρίας, συγκριτικά με όσους λαμβάνουν άλλα αντιϋπερτασικά σκευάσματα, όπως οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου.

Οι επιστήμονες μελετώντας καναδικές βάσεις δεδομένων υγείας εντόπισαν 964 άτομα που είχαν αυτοκτονήσει εντός 100 ημερών από τη συνταγογράφηση είτε αναστολέων υποδοχέων αγγειοτενσίνης, είτε διαύλων ασβεστίου. Και τους συνέκριναν με ομάδα ελέγχου 3.000 ατόμων που έπαιρναν επίσης αντιϋπερτασικά φάρμακα.

Οι χρήστες των αναστολέων υποδοχέων αγγειοτενσίνης είχαν 63% αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας, χωρίς ωστόσο η μελέτη να εδραιώνει αιτιολογική σχέση.

«Υπάρχει λόγος να ανησυχούμε. Αν και προς το παρόν δεν θα έμπαινα σε διαδικασία αλλαγής των ιατρικών συνταγών προτού επαληθευτούν τα αποτελέσματα της μελέτης», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Muhammad Mamdani, προσθέτοντας ότι «αν σαν ασθενής είχαν επιλογή θα διάλεγα τους αναστολείς διαύλων ασβεστίου έναντι των αναστολέων υποδοχέων αγγειοτενσίνης».

Και τα δύο είδη αντιϋπερτασικών παρεμβάνουν στην δράση της αγγειοτενσίνης ΙΙ, μιας ορμόνης του σώματος που προκαλεί στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Οι αναστολείς υποδοχέων αγγειοτενσίνης μπλοκάρουν την ορμόνη από το να προσδεθεί στους υποδοχείς και διατάσσουν τα αιμοφόρα αγγεία να στενέψουν, ενώ οι αναστολείς διαύλων ασβεστίου μειώνουν την ποσότητα της παραγόμενης αγγειοτενσίνης.

Και οι δύο κατηγορίες αντιϋπερτασικών συνταγογραφούνται ευρέως για την διαχείριση της υπέρτασης, της χρόνιας νεφρικής νόσου, της καρδιακής ανεπάρκειας και του διαβήτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αναφορικά με την σχέση των αναστολέων υποδοχέων αγγειοτενσίνης με την αυτοχειρία, οι ερευνητές εικάζουν ότι επειδή τα φάρμακα αυτά αυξάνουν τα επίπεδα της αγγειοτενσίνης ΙΙ στον εγκέφαλο, αυτό μπορεί να συνεπάγεται αλλαγές στην διάθεση και ενδεχομένως να προάγεται ο αυτοκτονικός ιδεασμός.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.