Μπορεί τελικά να περάσει η αλλεργία στην πενικιλίνη;

Μπορεί τελικά να περάσει η αλλεργία στην πενικιλίνη;

Κάποια στιγμή στην παιδική σας ηλικία μπορεί να είχατε μια αντίδραση μετά από λήψη πενικιλίνης και να θεωρηθήκατε «αλλεργικοί», ενώ αυτή η πληροφορία καταγράφηκε στο βιβλιάριο υγείας σας ώστε να αποφεύγετε μελλοντικά αυτό το φάρμακο.

Φαίνεται όμως ότι οι εννέα στους δέκα Αμερικανούς που πιστεύουν πως έχουν αλλεργία στην πενικιλίνη, είτε την έχουν ξεπεράσει, είτε δεν είχαν ποτέ. Αυτό αποτελεί το πιο αξιοσημείωτο εύρημα σε δύο νέες έρευνες για την αλλεργία στην πενικιλίνη που παρουσιάστηκαν στην ετήσια επιστημονική συνάντηση του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργιών, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) στο Χιούστον.

Στην πρώτη μελέτη έγινε μία ανασκόπηση σε περισσότερες από 30.000 εξετάσεις αλλεργίας στην πενικιλίνη που διεξήχθησαν την χρονική περίοδο 2001-2017.

«Η μελέτη μας δείχνει πως οι γυναίκες έχουν υψηλότερο ποσοστό αλλεργίας στην πενικιλίνη, συγκριτικά με τους άνδρες». Από τους 329 ανθρώπους που ήταν θετικοί στα τεστ, οι 298 ήταν γυναίκες (91%) ενώ μόλις 31 (9%) ήταν άνδρες. Είναι απαραίτητη η διεξαγωγή περαιτέρω ερευνών για να επικυρώσουν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά η εξέταση στην πενικιλίνη είναι ξεκάθαρα απαραίτητη για τους ανθρώπους στους οποίους έχει διαγνωσθεί αυτή η φαρμακευτική αλλεργία», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Miguel Park.

Στη δεύτερη μελέτη, παρατηρήθηκε πως το πρώτο βήμα για τα παιδιά που εξετάζονται για αλλεργία στην πενικιλίνη είναι μία δερματική εξέταση. Εάν αυτή είναι αρνητική, το επόμενο βήμα είναι η δοκιμασία πρόκλησης με λήψη υγρής πενικιλίνης από του στόματος. Σύμφωνα με τη μελέτη, η απευθείας, δια του στόματος εξέταση με αμοξυκιλλίνη (ημισυνθετική πενικιλίνη), είναι ασφαλής και αποτελεσματική για να αποκλείσει την υπό μελέτη αλλεργία σε παιδιά χαμηλού κινδύνου.

«Κατά την περίοδο μελέτης, 54 παιδιά που είχαν διαγνωσθεί με αλλεργία στην πενικιλίνη, υποβλήθηκαν στην στοματική εξέταση για αλλεργία στην πενικιλίνη», δηλώνει η αλλεργιολόγος Jennifer Shih, εκ των συγγραφέων της μελέτης.

«Από αυτά το 100% δεν ανέπτυξε καμία αντίδραση και κανένα από αυτά δεν είχε ποτέ σοβαρή αντίδραση στην αμοξυκιλλίνη, έτσι όλα ήταν χαμηλού κινδύνου για να υποβληθούν στην εξέταση. Από όλα τα παιδιά μπορούσε πια να αφαιρεθεί η αλλεργία στην πενικιλίνη από το ιατρικό τους αρχείο. Η μελέτη μας δείχνει πως η δοκιμασία πρόκλησης από του στόματος σε παιδιά χαμηλού κινδύνου είναι μία ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για να αποκλειστεί η αλλεργία στην πενικιλίνη», κατέληξε η ερευνήτρια.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.