Πόσο επικίνδυνα είναι τα αντικαταθλιπτικά και σε ποιες περιπτώσεις;

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αντικαταθλιπτικά και σε ποιες περιπτώσεις;

Η κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη παρουσιάζεται με συχνότητα μία στις δέκα εγκύους. Αν αφεθεί χωρίς αντιμετώπιση μπορεί να αποβεί επιβλαβής για τη μητέρα και το μωρό.

Η λήψη αντικαταθλιπτικών από την άλλη μεριά, δεν στερείται συνεπειών για την ομαλή εμβρυική ανάπτυξη. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι αμφιλεγόμενη.

Οι Cathy Vaillancourt, J. Thomas Sanderson και Nicolas Doucet, καθηγητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημονικής Έρευνας της Γαλλίας, σύμφωνα με την έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology, κατάφεραν να καταγράψουν σε μοντέλο για πρώτη φορά την αλληλεπίδραση των αντικαταθλιπτικών με τα οιστρογόνα -απαραίτητα για την ανάπτυξη του εμβρύου και για τη φυσιολογική προσαρμογή της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης-, και συγκεκριμένα με το ένζυμο που τα συνθέτει, την αρωματάση.

Τα περισσότερα αντικαταθλιπτικά που συνταγογραφούνται στις εγκύους αλληλεπιδρούν με τη σεροτονίνη, μια ορμόνη η οποία παράγεται στον εγκέφαλο αλλά και τον πλακούντα. Η οικογένεια αυτών των αντικαταθλιπτικών, γνωστά ως αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs), πιθανώς να αλληλεπιδρούν και με τα οιστρογόνα, επηρεάζοντας την παραγωγή τους, σύμφωνα με την Δρ. Vaillancourt.

Στο παραπάνω πόρισμα κατέληξαν έπειτα από εξέταση της αλληλεπίδρασης δειγμάτων πλακούντα που συλλέχθηκε μετά από τοκετό με αντικαταθλιπτικά σκευάσματα που ανήκουν στους αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (σερτραλίνη, βενλαφαξίνη, φλουοξεντίνη, παροξετίνη και σιταλοπράμη). Παρατηρώντας την επίδραση των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων στο ορμονικό σύστημα του πλακούντα, οι ερευνητές μπορούσαν να υπολογίσουν πιθανούς κινδύνους για το έμβρυο.

Ασφαλέστερα αντικαταθλιπτικά

Δεν είναι όλα τα αντικαταθλιπτικά εξίσου επιβλαβή, επισημαίνουν οι ερευνητές και τονίζουν ότι το ζήτημα έγκειται στα φαρμακολογικά μόρια της κάθε ουσίας και τον διαφορετικό τρόπο που αλληλεπιδρούν με τα οιστρογόνα καθώς και τη δοσολογία. Οι ειδικοί, δοκιμάζοντας αρκετούς τύπους αντικαταθλιπτικών φαρμάκων σε διαφορετικές δοσολογίες, μπορούν να καταλήξουν στην ιδανική φαρμακευτική αγωγή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης, ελαχιστοποιώντας τις παρενέργειες για την πορεία του τοκετού και την ανάπτυξη του εμβρύου

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κατάθλιψη μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Αποτελεί μία από τις βασικές αιτίες αυτοκτονιών στις εγκύους, σύμφωνα με την Δρ. Vaillancourt, ενώ ο ανθυγιεινός τρόπος ζωής, στον οποίο ενδέχεται να οδηγήσει, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το έμβρυο. «Είμαστε στα αρχικά στάδια της έρευνας, αλλά είμαι πεπεισμένη ότι ορισμένα αντικαταθλιπτικά είναι πιο ασφαλή από άλλα, ενώ μπορούν να σχεδιαστούν και νέα πιο ασφαλή για τις εγκύους σκευάσματα» σχολίασε η Δρ. Vaillancourt.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.