Ιστορική δοκιμή φαρμάκου που σχεδιάστηκε από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Ιστορική δοκιμή φαρμάκου που σχεδιάστηκε από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης

Για πρώτη φορά στην ιστορία θα δοκιμαστεί φάρμακο το οποίο σχεδιάστηκε αποκλειστικά από σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, η διαδικασία μάλιστα επιταχύνθηκε σε ένα μόνο έτος.

Ένα νέο φάρμακο που σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου από ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, πρόκειται για πρώτη φορά στην ιστορία να δοκιμαστεί κλινικά σε ανθρώπους. Το φάρμακο που προορίζεται για την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (OCD), σηματοδοτεί ένα ορόσημο για την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης στην ιατρική και στη φαρμακευτική.

Το φάρμακο αναπτύχθηκε από μια νεοσύστατη βρετανική εταιρία τεχνητής νοημοσύνης σε συνεργασία με ιαπωνική φαρμακοβιομηχανία. Ενώ τυπικά ένα νέο φάρμακο χρειάζεται τέσσερα έως πέντε χρόνια για να αναπτυχθεί, στην περίπτωση της νέας ουσίας, χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη, η όλη διαδικασία επιταχύνθηκε σε μόνο ένα έτος.

Επίσης, ενώ κατά μέσο όρο η ανάπτυξη ενός νέου φαρμάκου με την παραδοσιακή μέθοδο κοστίζει περίπου 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια φαρμακευτική εταιρεία, με τη νέα «έξυπνη» τεχνολογία όχι μόνο ο χρόνος αλλά και το κόστος μειώνεται δραστικά, πράγμα που μπορεί να έχει θετική επίπτωση και στις τιμές των μελλοντικών φαρμάκων στην αγορά.

Έως σήμερα οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης, σε συνδυασμό με τον μεγάλο όγκο δεδομένων που αξιοποιούν, έχουν επιτυχώς διευρύνει τον αριθμό και τις κατηγορίες των ασθενών που δυνητικά μπορούν να ωφεληθούν από τα υπάρχοντα φάρμακα. Όμως έως τώρα είχε αποδειχθεί δύσκολη η εφεύρεση ενός νέου φαρμάκου αποκλειστικά από την τεχνητή νοημοσύνη.

Το νέο μόριο DSP-1181 της εταιρίας τεχνητής νοημοσύνης, στοχεύει σε ένα ειδικό κυτταρικό υποδοχέα στον εγκέφαλο, που εμπλέκεται στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Οι αλγόριθμοι της «έξυπνης» πλατφόρμας της εταιρίας συνέθεσαν σε υπολογιστή δεκάδες εκατομμύρια πιθανά μόρια με δυνητική θεραπευτική δράση και αποφάσισαν τελικά ποιο είναι το καλύτερο υποψήφιο για κλινική δοκιμή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η αρχική δοκιμή θα γίνει στην Ιαπωνία και αν το αποδειχθεί επιτυχής, θα ακολουθήσουν οι επόμενες φάσεις της κλινικής δοκιμής και σε άλλες χώρες. Η βρετανική νεοφυής εταιρία, που ευελπιστεί ότι θα έχει έτοιμο για κλινική δοκιμή ένα δεύτερο φάρμακο τεχνητής νοημοσύνης έως το τέλος του 2020, ήδη συνεργάζεται με φαρμακευτικούς κολοσσούς, προκειμένου να σχεδιάσει για λογαριασμό τους νέα πιθανά φάρμακα για διάφορες παθήσεις (καρδιαγγειακή νόσο, καρκίνο κ.α.), ενώ έχει δεχτεί ενίσχυση 43 εκατομμυρίων δολαρίων από μεγάλη φαρμακοβιομηχανία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.