Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που «απειλούν» τη σεξoυαλική σας ζωή

Δείτε ποια είναι τα φάρμακα που «απειλούν» τη σεξoυαλική σας ζωή

Τα περισσότερα φαρμακευτικά σκευάσματα μπορούν να προκαλέσουν σε κάποιο μικρό ποσοστό ασθενών απλές παρενέργειες, όπως ζάλη ή στομαχικές διαταραχές. Αλλά ορισμένα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά και τη σεξουαλική ζωή των ανδρών αλλά και των γυναικών.

Οι σεξουαλικές παρενέργειες είναι διαφόρων ειδών. Μπορεί να χάσετε το ενδιαφέρον για το σεξ, να έχετε δυσκολία στη στύση ή στην εκσπερμάτωση. Ή, εφόσον είστε γυναίκα, μπορεί να αντιμετωπίσετε πόνο λόγω κολπικής ξηρότητας και αδυναμία οργασμού.

Ας δούμε τις κατηγορίες των φαρμάκων που ενδεχομένως να προκαλέσουν παρενέργειες.

– Φάρμακα για την υψηλή αρτηριακή πίεση, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων διουρητικών και φάρμακα που περιέχουν άλφα και βήτα αναστολείς, επίσης για την πίεση.

– H2 ανταγωνιστές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και του έλκους του στομαχιού.

– Αντιεπιληπτικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο επιληπτικών κρίσεων.

– Ορισμένα φάρμακα για τη νόσο του Πάρκινσον.

– Πολλές κατηγορίες αντικαταθλιπτικών και άλλων φαρμάκων ψυχικής υγείας, όπως τα αντιψυχωσικά, μπορούν να προκαλέσουν διαφόρων ειδών σεξουαλικά προβλήματα και όχι μόνο στυτική δυσλειτουργία.

– Ορισμένα αντισταμινικά και αποσυμφορητικά μύτης, ακόμη και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, μπορούν να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία ή προβλήματα στην εκσπερμάτιση.

– Ορισμένα ορμονικά φάρμακα, όπως κάποια που δίνονται για τη προστασία του καρκίνου του προστάτη, αλλά και του καρκίνου του στήθους.

– Τέλος, ακόμη και φάρμακα για την τριχόπτωση (λήψη από του στόματος) έχουν κατηγορηθεί ότι μειώνουν τη λίμπιντο και υποβαθμίζουν την ποιότητα του σπέρματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Εάν αντιμετωπίζετε σεξουαλικά προβλήματα που δεν συνδέονται άμεσα με ένα πρόβλημα υγείας και πιστεύετε ότι ένα φάρμακο μπορεί να είναι ο ένοχος, συζητήστε το με το γιατρό σας, ειδικά αν τα σεξουαλικά προβλήματα συνέπεσαν με την έναρξη μιας καινούριας αγωγής. Σε πολλές περιπτώσεις ο γιατρός απλώς θα αλλάξει τη θεραπεία και θα σας δώσει κάποιο άλλο φάρμακο. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να διακόψετε την αγωγή μόνος σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.