ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Κορωνοϊός: Η δεξαμεθαζόνη εντάσσεται στο πρωτόκολλο αγωγής από τον ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Η δεξαμεθαζόνη εντάσσεται στο πρωτόκολλο αγωγής από τον ΠΟΥ

Το φθηνό και ευρείας χρήσης στεροειδές δεξαμεθαζόνη είναι αποτελεσματικό στα βαριά περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο ΠΟΥ γνωστοποίησε πως ετοιμάζεται να ανανεώσει τις οδηγίες για την αγωγή των νοσούντων από τον ιό COVID-19, ώστε να περιλάβουν τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής που έδειξαν ότι η δεξαμεθαζόνη -η οποία χρησιμοποιείται από το 1960 ως αντιφλεγμονώδες σε νόσους όπως η αρθρίτιδα- μείωσε κατά το ένα τρίτο την θνητότητα μεταξύ των σοβαρότερων νοσηλευόμενων περιστατικών.

Αν και η μελέτη βρίσκεται σε προκαταρκτικό στάδιο, οι ερευνητές του προγράμματος κρίνουν πως το φάρμακο πρέπει να περιληφθεί άμεσα στο πρωτόκολλο αγωγής, το οποίο απευθύνεται στους γιατρούς και άλλους υγειονομικούς εργαζόμενους που ασχολούνται με την αντιμετώπιση όλων των φάσεων της νόσου, από τη διάγνωση μέχρι την αποθεραπεία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα πρώτα δείγματα, για τους ασθενείς που βρίσκονται στον αναπνευστήρα η αγωγή έδειξε μείωση της θνητότητας κατά το ένα τρίτο και για τους ασθενείς που χρειάζονται υποβοήθηση της αναπνοής με μάσκα οξυγόνου η θνητότητα μειώθηκε κατά το ένα πέμπτο περίπου. Δεν διαπιστώθηκε ωφέλεια σε ηπιότερες καταστάσεις.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόν Γκεμπρεγέσους, εξήγησε: «Είναι η πρώτη αγωγή που δείχνει μείωση της θνητότητας σε ασθενείς της COVID-19. που έχουν ανάγκη μάσκας οξυγόνου ή αναπνευστήρα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα συντονίσει μια μετα-ανάλυση, η οποία θα ενισχύσει τη συνολική μας γνώση επί αυτής της αγωγής». Η κλινική οδηγία του ΠΟΥ θα επικαιροποιηθεί για να περιλάβει τον τρόπο και τον χρόνο χρήσης αυτού του φαρμάκου στον COVID-19.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ΠΟΥ περιμένει την πλήρη ανάλυση των δεδομένων της έρευνας τις προσεχείς ημέρες, τη στιγμή που υπάρχουν και οι διαφωνούντες, όπως ο επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας, Τζιόνγκ Ουν-Κιεόνγκ. «Έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια στα νοσοκομεία της Νότιας Κορέας σε ασθενείς με διαφορετικές φλεγμονές. Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι το φάρμακο δεν μειώνει τη φλεγμονώδη απόκριση στους ασθενείς, αλλά και την ανοσολογική απόκριση και μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες. Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Νότιας Κορέας συζητεί τη χρήση του σε ασθενείς του COVID-19», επεσήμανε -από την πλευρά του- ο Νοτιοκορεάτης, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για την αποτελεσματικότητά του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.