ΗΠΑ: Δίνουν 1,95 δισ. δολάρια στην Pfizer για το εμβόλιο του κορωνοϊού

ΗΠΑ: Δίνουν 1,95 δισ. δολάρια στην Pfizer για το εμβόλιο του κορωνοϊού

Το ποσό των 1,95 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα καταβάλουν στην Pfizer και την BioNTech για την αγορά 100 εκατομμυρίων δόσεων του υποψήφιου εμβολίου τους εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και αποτελεσματικό, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Στην κούρσα που γίνεται για να φρενάρει ο κορωνοϊός η Pfizer ανακοίνωσε την Τετάρτη (22.07.2020) ότι δεν θα λάβει χρήματα από την αμερικανική κυβέρνηση αν δεν αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και δεν παρασκευαστεί με επιτυχία.

Η συμφωνία επιτρέπει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκτήσει επιπλέον 500 εκατομμύρια δόσεις, ανακοίνωσαν το υπουργείο Υγείας & Ανθρωπίνων Πόρων (HHS) και το υπουργείο Άμυνας.

Το HHS ανέφερε πως το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο στους Αμερικανούς χωρίς κόστος, αν και μπορεί να χρεωθεί η ασφάλιση υγείας τους.

Σε κλινικές δοκιμές, η Pfizer και η BioNTech δοκιμάζουν εμβόλια που απαιτούν δύο δόσεις. Αυτό σημαίνει ότι μια προμήθεια 100 εκατομμυρίων δόσεων θα φθάσει για τον εμβολιασμό 50 εκατομμυρίων Αμερικανών.

Η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη και την προμήθεια πιθανών εμβολίων. Η κυβέρνηση ξεκίνησε την Επιχείρηση Ταχύτητα Φωτός (Operation Warp Speed) –ένα κοινό πρόγραμμα του HHS και του υπουργείου Άμυνας– προκειμένου να επιταχύνει την ανάπτυξη εμβολίων κατά του κορωνοϊού, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Περισσότερα από 150 εμβόλια κορωνοϊού τα οποία χρησιμοποιούν ποικίλες τεχνολογίες αναπτύσσονται παγκοσμίως, με περίπου δύο δωδεκάδες από αυτά να έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζονται σε ανθρώπους. Κυβερνήσεις έχουν υπογράψει συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρίες προκειμένου να εξασφαλίσουν την προμήθεια υποψήφιων εμβολίων.

Το υποψήφιο εμβόλιο της Pfizer και της BioNTech είναι ανάμεσα σε αυτά που είναι έτοιμα να δοκιμαστούν σε μια μεγάλη δοκιμή. Το εμβόλιο έχει δείξει υποσχόμενα αποτελέσματα σε μικρές δοκιμές αρχικού σταδίου σε ανθρώπους.

Η Pfizer θα διανείμει τις δόσεις αν το εμβόλιο λάβει έγκριση επείγουσας xρήσης ή άδεια από την Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, αφού αποδείξει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά του σε μια μεγάλη κλινική δοκιμή Φάσης 3.

Οι εταιρίες λένε ότι αναμένουν να είναι έτοιμες να επιδιώξουν κάποιου είδους κανονιστική έγκριση ήδη από τον Οκτώβριο αν οι εν εξελίξει έρευνες αποδειχθούν επιτυχείς.

Η Pfizer και η BioNTech αναμένουν να παρασκευάσουν έως και 100 εκατ. δόσεις παγκοσμίως έως τα τέλη του 2020, και πιθανόν περισσότερο από 1,3 δισεκατομμύριο δόσεις έως τα τέλη του 2021, ανάλογα με την επιλογή της τελικής δόσης για την κλινική δοκιμή τους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Οι μετοχές της Pfizer αυξήθηκαν κατά 4% και εκείνες της BioNTech στο αμερικανικό χρηματιστήριο κατά 4% πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.