Χαμηλοσυνταξιούχοι: Χωρίς δωρεάν φάρμακα μένουν από 1η Ιανουαρίου οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ

Χαμηλοσυνταξιούχοι: Χωρίς δωρεάν φάρμακα μένουν από 1η Ιανουαρίου οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ

Την ερχόμενη Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου, λήγει σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4655/2020, η πλήρης απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων (που σταμάτησαν να λαμβάνουν το ΕΚΑΣ τον Δεκέμβριο του 2019) από τη συμμετοχή τους στην αγορά φαρμάκων.

Σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ με την από 4-12-2020 ανακοίνωση-επείγουσα έκκλησή της είχε ζητήσει από την κυβέρνηση να θεσπίσει άμεσα μόνιμη απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από τη συμμετοχή στα φάρμακα ή να παρατείνει την απαλλαγή για τουλάχιστον 1-2 έτη ακόμη. Δυστυχώς ούτε η κυβέρνηση, ούτε τα άλλα κόμματα, έθεσαν το θέμα.

Έτσι, από 1-1-2021, 606.280 χαμηλοσυνταξιούχοι με μεικτή σύνταξη μέχρι 500 ευρώ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας (ΗΔΙΚΑ-ΗΛΙΟΣ για Νοέμβριο 2020), θα πληρώνουν χωρίς απαλλαγή τα φάρμακά τους, δηλαδή θα καταβάλλουν την αναγραφόμενη τιμή λιανικής πώλησης.

Όλοι αυτοί θα μπορούσαν να λαμβάνουν σήμερα το ΕΚΑΣ, εάν τα κόμματα του μνημονιακού τόξου δεν το είχαν καταργήσει με τον νόμο του γ’ Μνημονίου. Η ΕΝΥΠΕΚΚ καλεί εκ νέου την κυβέρνηση να μην αφήσει χωρίς φάρμακα τους φτωχούς Έλληνες συνταξιούχους.

​Στο μεταξύ, πολλοί συνταξιούχοι που έπαιρναν το ΕΚΑΣ και φέτος κόπηκε πληρώνουν σήμερα 25% συμμετοχή στα φάρμακα από την χαμηλή σύνταξη τους.

Μάλιστα κατόπιν συμβουλών από φαρμακοποιούς παίρνουν γενόσημα φάρμακα για μην πληρώνουν μεγάλη συμμετοχή.

Εκκρεμούν, αποφάσεις ενώ υπάρχουν πολλά έγραφα που έχουν σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ προς τον ΕΦΚΑ για να λυθεί το θέμα το οποίο όμως ακόμη δεν έχει λυθεί. Ενδεικτικά σας αναφέρουμε την περίπτωση του Λ.Π ο οποίος παίρνει σύνταξη 520 ευρώ και πληρώνει για τα φάρμακα του 100 ευρώ!

​Ο συγκεκριμένος συνταξιούχος έπαιρνε το ΕΚΑΣ και είχε συμμετοχή στα φάρμακα 10% σήμερα δεν παίρνει το ΕΚΑΣ και έχει συμμετοχή στα φάρμακα 25%.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

​Αν και από το Υπουργείο Υγείας είχε ανακοινωθεί τον Ιανουάριο η μηδενική συμμετοχή για όσους έπαιρναν το ΕΚΑΣ ο εν λόγω συνταξιούχος μέχρι πριν τρεις μήνες είχε συμμετοχή 10% ενώ εδώ και τρεις μήνες η συμμετοχή στα φάρμακα πήγε στο 25%! Την ίδια στιγμή έχουν πάψει να ισχύουν και όλα τα αντισταθμιστικά οφέλη, που ίσχυαν για όσους είχαν χάσει το ΕΚΑΣ τα προηγούμενα χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.