Moderna: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συμπληρωματικό εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού»

Moderna: «Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε συμπληρωματικό εμβόλιο που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού»

Ο πρόεδρος της εταιρίας Μοderna, Στίβεν Χογκ, προειδοποίησε ότι δεν θα ξεμπερδέψουμε εύκολα με τη νόσο Covid-19.

Μάλιστα, σε δηλώσεις του, o επικεφαλής της εταιρίας προειδοποίησε ότι η μάχη που δίνει η διεθνής κοινότητα κατά του κορωνοϊού θα μπορούσε να διαρκέσει για χρόνια αφού συνεχώς θα μεταλλάσσεται.

Το εμβόλιο mRNA της Μοdernα μπορεί να προστατεύσει τον οργανισμό από την βρετανική και νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, σύμφωνα με ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας.

Ωστόσο, από την πλευρά του, ο ιός θα συνεχίσει να μεταλλάσσεται και να δημιουργεί νέα στελέχη, παρά τα εμβόλια που έχουν κυκλοφορήσει.

Πάντως, το σημαντικότερο για τον πρόεδρο της Moderna είναι να μπει «φρένο» στα κρούσματα του κορωνοϊού.

«Πιστεύω ότι καθώς ερευνούμε την αποτελεσματικότητα οποιουδήποτε εμβολίου, θα πρέπει να ελπίζουμε και να υποθέτουμε ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να προσφέρουν προστασία, αλλά θα πρέπει να επαληθεύουμε την υπόθεση ξανά και ξανά», ανέφερε ο καθηγητής Στίβεν Χογκ.

Η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να παραμένει σε εγρήγορση επανεξετάζοντας την ανθεκτικότητα των εμβολίων σε ορισμένα από τα νέα στελέχη.

Η εμφάνιση νέων παραλλαγών στη Βρετανία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία δημιούργησε κάποια ανησυχία ότι οι μεταλλάξεις στον ιό μπορεί να καταστήσουν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Η Moderna ανακοίνωσε πάντως ότι προσπαθεί να δημιουργήσει στα εργαστήριά της ένα συμπληρωματικό στα υπάρχοντα εμβόλιο που θα καλύπτει ότι μόνο τις υπάρχουσες μεταλλάξεις αλλά και πιθανές νεοεμφανιζόμενες.

«Το εμβόλιο θα χορηγείται ως δεύτερη δόση σε αυτούς που έχουν λάβει μόνο την πρώτη ή ως τρίτη σε αυτούς που έλαβαν δύο», σχολιάζει ο δρ. Ταλ Ζακς, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της Μoderna.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Είναι σημαντικό να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να αναπτύξουμε πιθανά εργαλεία που θα μας επιτρέψουν να συνεχίσουμε να καταπολεμούμε την πανδημία», επισημαίνει ο πρόεδρος της φαρμακευτικής εταιρίας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.