ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Γ.Τσιβγούλης: «Οι θρομβώσεις σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca – Κίνδυνος αν δεν δοθεί ειδική αγωγή»

Γ.Τσιβγούλης: «Οι θρομβώσεις σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca – Κίνδυνος αν δεν δοθεί ειδική αγωγή»

Ο αθηγητής Νευρολογίας του ΕΚΠΑ Γεώργιος Τσιβγούλης μίλησε σε ραδιοφωνική εκπομπή για μια πολύ σπάνια επιπλοκή που προκαλεί το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ο Τσιβλούλης εξήγησε ότι πρόκειται για μια σπάνια θρόμβωση φλεβών του εγκεφάλου που, σύμφωνα με τα στοιχεία, εμφανίζεται με συχνότητα από δύο ως 15 περιστατικών σε ένα εκατομμύριο του γενικού πληθυσμού.

«Υπήρχαν κάποιες αναφορές ότι το εμβόλιο της AstraZeneca προκαλεί αυτές τις επιπλοκές με έναν διαφορετικό μηχανισμό, που είναι ανοσολογικός. Αυτές οι αναφορές ήρθαν από τη Γερμανία, όπου σε περίπου 2.700.000 εμβολιασμούς καταγράφηκαν 31 τέτοια περιστατικά. Αυτό συνεπάγεται 11 στο εκατομμύριο. Αντίστοιχα, οι Βρετανοί ανέφεραν 22 περιστατικά ύστερα από 18.000.000 εμβολιασμούς, δηλαδή ένα στο εκατομμύριο».

Η συχνότητα στα περιστατικά

Ο καθηγητής εξήγησε ότι, όταν υπάρχει λοίμωξη κορωνοϊού, η συχνότητα ανεβαίνει σε περίπου 350 με 800 περιστατικά ανά εκατομμύριο στον γενικό πληθυσμό και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση από τις συνηθισμένες θρομβώσεις.

«Είναι πολύ μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό. Το εμβόλιο της AstraZeneca δεν δημιουργεί αυτή τη θρόμβωση, δημιουργεί όμως μία ειδική κατάσταση, που είναι ουσιαστικά μια προθρομβωτική θρομβοταινία, ανοσολογικά υπαγόμενη από τον εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ανοσολογικός μηχανισμός και η κλασική θεραπεία που βάζουμε στις θρομβώσεις των φλεβωδών κόλπων είναι ηπαρίνες χαμηλού μοριακού βάρους. Εδώ δεν την αντιμετωπίζουμε σωστά και θέλει ανοσολογική θεραπεία με ανοσοσφαιρίνη.

Αυτή η διαδικασία δεν έχει συσχετιστεί με τα άλλα εμβόλια. Αν έχουμε τέτοια περιστατικά, πρέπει να γίνουν ειδικές εξετάσεις και να γίνει η κατάλληλη θεραπεία. Αν ο γιατρός βάλει την κλασική θεραπεία, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να επιταχυνθεί η διαδικασία της θρόμβωσης, να έχουμε ανάποδο αποτέλεσμα. Θέλει ειδική αγωγή, γιατί σχετίζεται αποκλειστικά με το εμβόλιο της AstraZeneca».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ωστόσο, ο κ. Τσιβγούλης καθησύχασε τους πολίτες, καθώς τόνισε ότι όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα μετά το 20ήμερο. Τέλος, εξήγησε ότι μπορεί κάποιος να δει αν υπάρχει παρενέργεια από το εμβόλιο με μια απλή εξέταση αίματος, καθώς σε αυτή την περίπτωση τα αιμοπετάλια είναι χαμηλά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.