ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Νορβηγική έρευνα δείχνει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με θρομβώσεις

Νορβηγική έρευνα δείχνει σύνδεση του εμβολίου της AstraZeneca με θρομβώσεις

Μία ακόμα έρευνα επιβεβαιώνει τη σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και την πρόκληση θρομβώσεων.

Έρευνα που διενεργήθηκε στη Νορβηγία φέρεται να βρήκε μία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca με την πρόκληση θρομβώσεων.

Η έρευνα έγινε από Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Όσλο και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό “The New England Journal of Medicine”, έδειξε μία σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και των θρομβώσεων, χαμηλών αιμοσφαιρίων και αιμορραγίας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η ανεπάρκεια αιμοπεταλίων που φαίνεται να προκαλείται από το εμβόλιο, μπορεί να είναι συχνότερη από αυτή που διαπιστώθηκε σε προηγούμενες μελέτες, που είχαν εξετάσει την ασφάλειά του.

Τρεις νεκροί

Εντός δέκα ημερών από τον εμβολιασμό, πέντε άτομα – που ήταν αρχικά υγιή – εμφάνισαν πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων αιμοπεταλίων, που πιστεύεται ότι είναι ο άμεσος λόγος για την ισχυρή ανοσοαπόκριση.

Τρία εξ αυτών έχασαν τελικώς τη ζωή τους, ενώ τα άλλα δύο έχουν αναρρώσει πλήρως, όπως ενημέρωσε ο επικεφαλής ιατρός της Υπηρεσίας περί ασθενειών του αίματος, Pal Andre Holme.

Οι τέσσερις από τους πέντε ασθενείς ήταν γυναίκες ηλικίας 32 έως 54 ετών. Μία εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό και πριν ασθενήσουν σοβαρά, ένιωσαν πονοκεφάλους, κοιλιακούς πόνους και πόνους στη μέση, σημείωσε η ιατρός και βασική συγγραφέας της έρευνας, Nina Haagenrud Schultz.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν να βρουν κανέναν κοινό παρανομαστή μεταξύ των περιπτώσεων των πέντε αυτών ατόμων, εκτός από τη λήψη του ίδιου εμβολίου.

Η επικεφαλής ιατρός ερευνητικές ομάδας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Νορβηγίας, Ingvild Sorvoll, συνέκρινε τις παρενέργειες με μία γνωστή πάθηση, όταν σχηματίζονται αντισώματα κατά ενός φαρμάκου που ονομάζεται ηπαρίνη.

«Αλλά, αυτοί οι ασθενείς δεν έλαβαν ηπαρίνη» ξεκαθάρισε.

Παράλληλα, ο Holme περιέγραψε τα αποτελέσματα ως «εξαιρετικής σημασίας». «Είναι θανάσιμες παρενέργειες, άρα μπορεί να γίνουν πιο σοβαρές» τόνισε.

Ωστόσο, δεν θέλησε να πει την προσωπική του άποψη για το εάν η χώρα θα πρέπει να κάνει χρήση του εμβολίου ή όχι.

«Εμπιστεύομαι ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας και τη Νορβηγική Υπηρεσία Φαρμάκων θα κάνουν αυτές τις εκτιμήσεις» εξήγησε.

«Πολύ σημαντικά τα ευρήματα»

Ο Steinar Madsen, επικεφαλής της Υπηρεσίας Φαρμάκων της χώρας, χαρακτήρισε το αποτελέσματα της έρευνας «πολύ σημαντικό», συμπληρώνοντας πως παρέχει «μία βάση για περαιτέρω διερεύνηση» και θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απόφαση της Νορβηγίας για το εάν θα συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με AstraZeneca ή όχι.

Το ίδιο ανέφερε και η διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας, Camilla Stoltenberg.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτή η έρευνα είναι σημαντική, γιατί χρησιμοποιεί στοιχεία από ασθενείς στη Νορβηγία για τις σπάνιες, πιθανές παρενέργειες. Άρα, δίνει μία σημαντική περιγραφή και είναι μία σημαντική μελέτη για τον Οργανισμό μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.