Ηλεκτρονική διάγνωση για την ηπατίτιδα – Η πλειοψηφία δεν γνωρίζει ότι νοσεί!

Ηλεκτρονική διάγνωση για την ηπατίτιδα – Η πλειοψηφία δεν γνωρίζει ότι νοσεί!

Έλλειψη πληροφόρησης του κοινού αναφορικά με την ηπατίτιδα καθιστούν αναγκαία τη ενεργοποίηση της πρώτης ψηφιακής εφαρμογής διάγνωσης στην Ελλάδα.

Τα πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης των χρονίως πασχόντων από ηπατίτιδα, τα οποία συνδέονται άμεσα με την έλλειψη πληροφόρησης του κοινού αναφορικά με αυτά τα νοσήματα, αλλά και με την απουσία χαρακτηριστικών συμπτωμάτων, ιδιαίτερα για τις χρόνιες ηπατίτιδες Β και C, κινητοποίησαν τον Σύλλογο Ασθενών Ήπατος Ελλάδος.

Αναλαμβάνει πρωτοβουλία ενεργοποίησης της πρώτης ψηφιακής εφαρμογής στη χώρα μας για την αξιολόγηση κινδύνου για τις ιογενείς ηπατίτιδες.

Πρόκειται για την ηλεκτρονική πλατφόρμα με τίτλο “Risk Assessment”, η οποία έχει τη μορφή σύντομου και απλού ερωτηματολογίου και είναι διαθέσιμη στο σύνδεσμο: www.helpa-prometheus.gr/aksiologisi-kindinou-gia-tis-iogeneis-ipatitides/, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Ήπατος (ΕΕΜΗ).

Μέσω της συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ανώνυμα, εξατομικευμένα και στοχευμένα συμπεράσματα αναφορικά με την αναγκαιότητα διενέργειας εξέτασης για κάποιον από τους τρεις τύπους ιογενούς ηπατίτιδας (Α, Β, C) ή εμβολιασμού έναντι της ηπατίτιδας Α ή και Β. Αυτά τα συμπεράσματα είναι αυστηρά προσωπικά, ανώνυμα και σε καμία περίπτωση δεν αποθηκεύονται στην πλατφόρμα, ούτε μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση του ενδιαφερόμενου προσώπου.

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, προσφέρονται αναλυτικές εξηγήσεις ως προς τον λόγο διατύπωσης κάθε ερώτησης, ενώ διατίθεται έγκυρη πληροφόρηση για τις ιογενείς ηπατίτιδες Α, Β και C.

Ζούμε στην άγνοια για την ηπατίτιδα

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, οι ιογενείς ηπατίτιδες αποτελούν ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ενώ χαρακτηρίζονται από πολύ υψηλά ποσοστά υποδιάγνωσης. Σημειώνεται, ότι στην περίπτωση της χρόνιας ηπατίτιδας C, οι αδιάγνωστοι ασθενείς αφορούν στο 80% των περίπου 100.00 ανθρώπων που ζουν με τη νόσο στη χώρα μας, ενώ από τους περίπου 250.000 ασθενείς με χρόνια ηπατίτιδα Β, σχεδόν οι μισοί παραμένουν αδιάγνωστοι.

“Η υποδιάγνωση οδηγεί στην καθυστερημένη λήψη θεραπείας και δυστυχώς, σε πολλές περιπτώσεις, στην απώλεια ζωής” αναφέρει ο “Προμηθέας”, προσθέτοντας ότι “δύο στους τρεις θανάτους από καρκίνο του ήπατος αποδίδονται σε ιογενείς ηπατίτιδες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας λόγω των ιογενών ηπατιτίδων έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2000 έως σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο”. Όπως τονίζει, παρά τη σοβαρότητα αυτών των νοσημάτων, δεν είναι ευρέως διαδεδομένο ότι οι ιογενείς ηπατίτιδες μπορούν να εξαλειφθούν. Υπογραμμίζεται, ότι υπάρχει εμβόλιο έναντι των ηπατιτίδων Α και Β, ενώ για τις ηπατίτιδες Β και C υπάρχουν κατάλληλες και αποτελεσματικές θεραπείες.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Η ατομική ευθύνη για την ενημέρωση και την πρόληψη κατέχει ρόλο – κλειδί στην καταπολέμηση των ιογενών ηπατιτίδων και μέσα από συλλογική προσπάθεια ο καθένας από μας μπορεί να διασφαλίσει με επιτυχία τη θωράκιση της υγείας του” καταλήγει ο Σύλλογος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.