ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πως σχετίζεται η φλεγμονή του εντέρου με την κατάθλιψη;

Πως σχετίζεται η φλεγμονή του εντέρου με την κατάθλιψη;

Τα κρούσματα κατάθλιψης είναι αυξημένα σε άτομα που πάσχουν από φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ), αλλά η ακριβής αιτία πρόκλησης της κατάθλιψης σ’ αυτή την ομάδα ασθενών παραμένει αδιευκρίνιστη.

Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Neurogastroenterology & Motility η κατάθλιψη συσχετίστηκε με πιο σοβαρά συμπτώματα των ΙΦΝΕ, καθώς και μια μειωμένη ικανότητα ενσυναίσθησης.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας αυξάνουν την πιθανότητα χρήσης στοχευμένων ψυχικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση ή και την πρόληψη της κατάθλιψης σε άτομα υψηλού κινδύνου με ΙΦΝΕ.

«Τα ευρήματα αυτά είναι προκαταρκτικά αλλά δείχνουν ότι οι αρνητικές απόψεις που σχετίζονται με τα ΙΦΝΕ και την εξέλιξή τους ενδέχεται να οδηγήσουν σε ανάπτυξη κατάθλιψης σε άτομα με ΙΦΝΕ. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να υποδείξουν νέους τρόπους θεραπείας ή πρόληψης της κατάθλιψης στους ανθρώπους με ΙΦΝΕ, ωστόσο τα ευρήματά μας πρέπει να επαληθευτούν σε μελλοντικές μελέτες οι οποίες θα μας επιτρέπουν να εξάγουμε αδιάσειστα συμπεράσματα για την αιτιολογική σχέση των γνωστικών προκαταλήψεων με την εκδήλωση κατάθλιψης», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Δρ. Chris Dickens.

Στη μελέτη συμμετείχαν 120 ασθενείς με ΙΦΝΕ οι οποίοι συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για να καταγραφούν η ηλικία, το φύλο, το κοινωνικοοικονομικό στάτους, τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης, η συναισθηματική μνήμη και η ενισχυτική εκμάθηση. Εκ των συμμετεχόντων, οι 68 είχαν νόσο του Crohn, ενώ 49 είχαν ελκώδη κολίτιδα. Από αυτούς οι 35 είχαν ενεργό νόσο ενώ οι 26 έπασχαν και από κατάθλιψη.

Όσοι έπασχαν από κατάθλιψη παρατηρήθηκε ότι ήταν πιθανότερο να είναι γυναίκες με ελλιπή κοινωνική υποστήριξη και ενεργό νόσο.

Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που παρουσιάζει τη σχέση μεταξύ της δραστηριότητας της νόσου και των λιγότερο θετικών τάσεων στη συναισθηματική αναγνώριση που θα μπορούσαν να εξηγήσουν την υψηλότερη συχνότητα κατάθλιψης ανάμεσα σε ανθρώπους με ενεργά ΙΦΝΕ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.