Τι ανανεώνει το σώμα και το πνεύμα μέσα σε 30”;

Τι ανανεώνει το σώμα και το πνεύμα μέσα σε 30”;

Ο ήχος του σφυρίγματος τοποθετείται σε μια συχνότητα ανάμεσα στο 1 και τα 2,5 kHz, συχνότητα στην οποία το ανθρώπινο αυτί είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο. Αυτό το χαρακτηριστικό τού επιτρέπει να ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ήχους και να ακούγεται ακόμα και μέσα σε ένα πλήθος κόσμου. Το σφύριγμα έχει και συμβολική σημασία.

Μπορεί να υποδηλώνει έκπληξη και θαυμασμό ή μια προσπάθεια να τραβήξουμε την προσοχή. Η χρήση του με αρνητικό τρόπο είναι πιο σπάνια, όπως για παράδειγμα ως αποδοκιμασία των θεατών στο τέλος ενός θεάματος.

Το να σφυρίζουμε πηγαίνοντας στη δουλειά, μέσα στο μπάνιο ή κοιτάζοντας τον εαυτό μας στον καθρέφτη το πρωί μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πολύ καλά στο σώμα και το πνεύμα. Αρκούν 30 δευτερόλεπτα ώστε να μας αλλάξει η διάθεση. Όταν σφυρίζετε, εκπέμπετε έναν ήχο ο οποίος ενεργοποιεί τον εγκέφαλό σας στέλνοντας ένα σήμα χαράς. Εκπέμπετε, δηλαδή, χαρά και θετική διάθεση, ό,τι καλύτερο για το ξεκίνημα της μέρας σας. Διαλέξτε έναν σκοπό που σας αρέσει, ένα αγαπημένο τραγούδι και σφυρίξτε τα πρώτα μέτρα. Θα λειτουργήσει σαν τον προσωπικό σας εθνικό ύμνο, ανεβάζοντάς σας τρομερά τη διάθεση. Αυτό θα απομακρύνει σχεδόν αμέσως τις μαύρες σκέψεις και το στρες. Το σφύριγμα είναι μία από αυτές τις μικρές καθημερινές συνήθειες που ωφελούν, όπως είναι άλλωστε και το τραγούδι, μία ένεση οξυγόνου για το ηθικό μας.

Το σφύριγμα λειτουργεί και σαν θεραπεία ανανέωσης του προσώπου. Οι μύες γύρω από τα χείλη κινητοποιούνται. Συνιστά άσκηση πολύ χρήσιμη, καθώς ένα από τα πρώτα σημάδια γήρανσης είναι όταν τα χείλη αρχίζουν να περιστοιχίζονται από μικρές κάθετες ρυτίδες. Το σφύριγμα μας επιτρέπει να γυμνάσουμε τους μύες του προσώπου μας κάθε πρωί, αποφεύγοντας έτσι τα σημάδια γήρανσης στην περιοχή γύρω από το στόμα.

Ακόμη μας βοηθά στο να αναπνέουμε καλύτερα. Και μόνο που αναγκαζόμαστε να πάρουμε πιο σωστές αναπνοές, νιώθουμε αμέσως καλύτερα. Αν μπορούσαμε να ξεδιπλώσουμε την επιφάνεια των πνευμόνων μας, αυτή θα αντιστοιχούσε σε ένα γήπεδο του τένις. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο απαραίτητη είναι η καλή αναπνοή για την υγεία μας.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ακόμα και στις μέρες μας το σφύριγμα εξακολουθεί να κινεί το ενδιαφέρον των ερευνητών. Μια μεγάλη επιστημονική έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αναζητώντας την επίδραση του σφυρίγματος στη μνήμη και την ενδεχόμενη συμβολή του στη μείωση των πόνων. Είναι πολύ πιθανό, σφυρίζοντας ανέμελα έναν σκοπό μέσα στο ντους, να απελευθερώνονται μικρές ποσότητες ενδορφίνης, ορμόνης πολύ σημαντικής για την υγεία μας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.