Tι σχέση έχει η άνοια με τη βαρηκοΐα;

Tι σχέση έχει η άνοια με τη βαρηκοΐα;

Η βαρηκοΐα στη μέση ηλικία σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες για άνοια αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη μελέτη.

Οι άνθρωποι που παρουσιάζουν μειωμένη ακοή στα 45 τους χρόνια μπορεί να έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια αργότερα στη ζωή τους. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης που έδειξε ότι άνοια και βαρηκοΐα συσχετίζονται.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περισσότερους από 16.000 άνδρες και γυναίκες. Η διάγνωση της βαρηκοΐας σε ηλικία 45 έως 65 ετών διπλασίαζε τις πιθανότητες να διαγνωστεί άνοια μέσα στην επόμενη 12ετία.

Ακόμα και μικρή να ήταν η βαρηκοΐα, ο κίνδυνος για άνοια πάλι αυξανόταν. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι η καλή ακουστική επαφή με το περιβάλλον είναι απαραίτητη για την υγεία του μυαλού.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η απώλεια της ακοής είναι ένας δυνητικά αναστρέψιμος παράγοντας κινδύνου για άνοια», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr Charles Tzu-Chi Lee, από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν.

Τα γονίδια και η βαρηκοΐα

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι πιθανότητες που έχει κάθε άνθρωπος να εκδηλώσει άνοια εξαρτώνται κατά τα δύο τρίτα από τα γονίδια του. Αυτό σημαίνει ότι κατά το ένα τρίτο ο κίνδυνος εξαρτάται από παράγοντες που μπορούμε να επηρεάσουμε.

Στους παράγοντες αυτούς ως φαίνεται ανήκει η βαρηκοΐα η οποία, όπως διαπιστώθηκε, ευθύνεται για το 9% του κινδύνου για εκδήλωση άνοιας.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να επηρεάσουμε είναι η υπέρταση, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, ο διαβήτης και το κάπνισμα.

«Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση της βαρηκοΐας θα μπορούσε να εξουδετερώσει τις αρνητικές νοητικές επιδράσεις», συνέχισε ο Dr Lee. «Ωστόσο δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποια θα ήταν η κατάλληλη ηλικία για να γίνει προληπτικός έλεγχος της ακοής».

Πως έγινε η νέα μελέτη

Ο Dr Lee και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν τη νέα μελέτη σε 8.135 νεοδιαγνωσθέντες πάσχοντες από βαρηκοΐα και 8.135 υγιείς συνομηλίκους τους.

Κανένας εθελοντής δεν είχε άνοια κατά την έναρξη της μελέτης το 2000. Έως το 2013 όμως είχαν διαγνωστεί 1.868 κρούσματα άνοιας. Το 59% καταγράφηκαν στην ομάδα των εθελοντών με βαρηκοΐα.

Αφού οι ερευνητές συνυπολόγισαν όλους τους παράγοντες κινδύνου, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βαρηκοΐα αύξανε κατά 17% τον κίνδυνο για άνοια.

Ωστόσο όταν οι ερευνητές εξέτασαν ηλικιακά τη συσχέτιση, διαπίστωσαν ότι σχεδόν εξ ολοκλήρου αφορούσε τους μεσήλικες. Στην ηλικιακή ομάδα 45-65 ετών ο κίνδυνος για άνοια ήταν υπερδιπλάσιος (αυξανόταν κατά 2,21 φορές) όταν συνυπήρχε βαρηκοΐα.

Άλλες έξι ιατρικές καταστάσεις

Η μελέτη έδειξε επίσης πως υπάρχουν άλλες έξι ιατρικές καταστάσεις που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για άνοια:

Η αγγειακή εγκεφαλοπάθεια

Ο σακχαρώδης διαβήτης

Η αγχώδης διαταραχή

Η κατάθλιψη

Τα νοσήματα που σχετίζονται με το αλκοόλ

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι καλό θα ήταν να κάναμε έναν προληπτικό έλεγχο για βαρηκοΐα στη μέση ηλικία», είπε ο Dr Lee. «Και αυτό διότι η απώλεια της ακοής επηρεάζει τον θεμελιώδη τρόπο επικοινωνίας και σύνδεσής μας με τους άλλους ανθρώπους. Γι’ αυτό επηρεάζει βαθιά την γενική υγεία, ευνοεί την κοινωνική απομόνωση και απειλεί τη γνωστική λειτουργία μας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.