ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

H απώλεια αυτής της αίσθησης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 40%

H απώλεια αυτής της αίσθησης αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 40%

Η απώλεια της ακοής αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 17% επιταχύνοντας τη γήρανση του εγκεφάλου. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν που δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Medical Association.

Στη μελέτη βρέθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν κατά 40% μεγαλύτερος στους ανθρώπους ηλικίας 45-64 ετών. Στην έρευνα συμμετείχαν 8.135 άνθρωποι οι οποίοι διαγνώσθηκαν με απώλεια ακοής και ίσος αριθμός ατόμων χωρίς απώλεια ακοής ως ομάδα ελέγχου. Από τους 16.270 εθελοντές, οι 1868 ανέπτυξαν άνοια. Από τους ανοϊκούς ασθενείς σχεδόν τα δύο τρίτα (58,6%) αντιμετώπιζαν προβλήματα ακοής.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης πέντε ακόμα παράγοντες κινδύνου συμπεριλαμβανομένου του σακχαρώδους διαβήτη, του άγχους, της κατάθλιψης και των τραυματισμών στο κεφάλι.

«Ο κίνδυνος απώλειας ακοής αυξάνεται κατά τη γήρανση και σχετίζεται με χαμηλότερες βαθμολογίες στα τεστ μνήμης και μεγαλύτερο κίνδυνο πρόκλησης άνοιας. Τα στοιχεία δείχνουν πως ακόμα και η ηπιότερη απώλεια ακοής αυξάνει τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο γνωστικής φθοράς και άνοιας», έγραψαν οι ερευνητές.

«Η απώλεια ακοής σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο άνοιας και τα ευρήματα δείχνουν πως η προστασία της ακοής, η παρακολούθηση και η φροντίδα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως στρατηγικές για άμβλυνση αυτού του πιθανού παράγοντα κινδύνου», προσθέτει η Δρ. Chin-Mei Liu επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

«Η προσπάθεια να ακούσεις καλύτερα ενδέχεται να προκαλεί φθορά στην εγκεφαλική λειτουργία καθώς επιταχύνει τη γήρανση. Ένα άτομο που δεν ακούει καλά χρησιμοποιεί περισσότερο τον μετωπιαίο λοβό ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη γλώσσα και την επικοινωνία».

Η συνεχής προσπάθεια προκαλεί μία γνωστική υπερφόρτωση η οποία επηρεάζει εκτελεστικές λειτουργίες όπως η μνήμη. Το άτομο που έχει απολέσει μία από τις αισθήσεις του ενδέχεται να προσπαθήσει να την αναπληρώσει χρησιμοποιώντας περισσότερο τις άλλες αισθήσεις του και ειδικά την όραση. Αυτή η περιπλοκή των αισθήσεων έχει φανεί ότι επηρεάζει τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου επιταχύνοντας τη φθορά των εγκεφαλικών ιστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Αυτή η μελέτη προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο στη σχέση μεταξύ της απώλειας ακοής και της άνοιας, αλλά εξακολουθεί να είναι ασαφές τι οδηγεί σε αυτή τη σχέση», δηλώνει η Δρ. Sara Imarisio επικεφαλής ερευνήτρια της Βρετανικής Εταιρίας για τη νόσο Αλτσχάιμερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.