Αυξητική ορμόνη: Τι είναι και πώς θα ενισχύσετε φυσικά την παραγωγή της

Αυξητική ορμόνη: Τι είναι και πώς θα ενισχύσετε φυσικά την παραγωγή της

Η ανθρώπινη αυξητική ορμόνη (Human Growth Hormone ή HGH) ή σωματοτροπίνη είναι μια πρωτεΐνη που απελευθερώνεται από την υπόφυση, έναν αδένα που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου.

Είναι απαραίτητη για πολλές βασικές λειτουργίες στο σώμα, όπως η ανάπλαση των κυττάρων, η μυϊκή ανάπτυξη, η ανάπτυξη των οστών, ο μεταβολισμός του λίπους, η υγεία του ανοσοποιητικού, οι καλές αθλητικές επιδόσεις και η ρύθμιση της διάθεσης.

Όταν πέφτουν τα επίπεδα της ορμόνης, επηρεάζεται η ποιότητα ζωής, με αποτέλεσμα το άτομο να παίρνει βάρος ή να γίνεται πιο ευάλωτο σε διάφορες παθήσεις. Η αυξητική ορμόνη βοηθά τα παιδιά να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν σε υγιείς ενήλικες.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες φυσικούς τρόπους για να αυξήσετε την ανθρώπινη αυξητική ορμόνη.

Μειώστε το σωματικό λίπος: Οι παχύσαρκοι είναι πιο πιθανό να έχουν χαμηλά επίπεδα αυξητικής ορμόνης, γι’ αυτό κινδυνεύει η υγεία τους. Αυτό ισχύει κυρίως για όσους έχουν λίπος στην κοιλιά, έδειξε μελέτη παρατήρησης. Όσοι είχαν τριπλάσιο λίπος στην κοιλιά συγκριτικά με τα άτομα της ομάδας ελέγχου, παρήγαγαν μέσα σε ένα 24ωρο τη μισή ποσότητα αυξητικής ορμόνης

Κάντε διαλείπουσα νηστεία: Μελέτες έχουν δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία αυξάνει τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης. Αρκεί μία ημέρα διαλείπουσας νηστείας για να αυξήσετε τα επίπεδα της ορμόνης κατά 300%.

Επαρκής ύπνος: Η παραγωγή αυξητικής ορμόνης μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου και συγκεκριμένα στη φάση REM (rapid eye movement). Αυτή η φάση του ύπνου χαρακτηρίζεται από την ταχεία κίνηση των ματιών. Εκδηλώνεται περίπου ανά 1,5 ώρα και συνοδεύεται από τις γοργές κινήσεις των βολβών των ματιών. Μερικοί έφηβοι παράγουν μέχρι και 40 φορές περισσότερη αυξητική ορμόνη στον ύπνο τους από ό,τι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Συμπλήρωμα μελατονίνης: Η μελατονίνη συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Ο καλός ύπνος συνεπάγεται μεγαλύτερη παραγωγή μελατονίνης από το σώμα. Πριν πάρετε συμπλήρωμα συμβουλευτείτε γιατρό.

Αποφεύγετε το φαγητό πριν τον ύπνο: Είναι γνωστό ότι η ινσουλίνη εμποδίζει την απελευθέρωση της αυξητικής ορμόνης τη νύχτα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να τρώτε βραδινό δύο έως τρεις ώρες πριν πάτε για ύπνο. Τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται μετά την κατανάλωση υδατανθράκων ή πρωτεϊνών.

Περιορίστε τη ζάχαρη: Όταν η ινσουλίνη ανεβαίνει, η αυξητική ορμόνη μειώνεται. Αποφεύγετε την κατανάλωση υδατανθράκων και ζάχαρης, που εκτός από μείωση της ορμόνης, συμβάλλουν στην παχυσαρκία, η οποία επίσης προκαλεί μείωση της αυξητικής ορμόνης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υψηλής έντασης άσκηση: Αν και όλες οι μορφές άσκησης βοηθούν, η συγκεκριμένη είναι η πιο αποτελεσματική για την αύξηση της ορμόνης. Για να έχει αποτέλεσμα όμως, πρέπει να γίνεται τακτικά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.