ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αυτή η νόσος εξαρτάται από το ύψος σας

Αυτή η νόσος εξαρτάται από το ύψος σας

Η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης είναι δύο παράγοντες του τρόπου ζωής που μπορούν να οδηγήσουν σε διαβήτη. Σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Diabetologia, όμως, υπάρχει κι ένας γενετικός παράγοντας που θα μπορούσε εξίσου να προκαλέσει τέτοιο πρόβλημα και δεν είναι άλλος από το ύψος.

Οι ερευνητές από το γερμανικό Ινστιτούτο Διατροφής πραγματοποίησαν πρόσφατα μία μελέτη για να καθορίσουν το συσχετισμό μεταξύ του ύψους και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2, στην οποία εξέτασαν σχεδόν 2.600 ανθρώπους ηλικίας από 35 έως 65 ετών. Τα δεδομένα των συμμετεχόντων προήλθαν από την Ευρωπαϊκή Προοπτική Έρευνα για τον Καρκίνο και τη Διατροφή, μια μελέτη που διερευνά τη σχέση ανάμεσα στη διατροφή και τον καρκίνο.

Η ομάδα εξέτασε διάφορες πτυχές της υγείας των συμμετεχόντων, όπως το σωματικό βάρος, το συνολικό ύψος και το ανάστημα σε καθιστή θέση (μήκος του κορμού). Μετά την ανάλυση των δεδομένων, λοιπόν, διαπίστωσαν ότι κάθε 10 εκατοστά επιπλέον στο ύψος σε σύγκριση με το μέσο όρο (1,75 για τους άνδρες, 1,62 για τις γυναίκες) συνδεόταν με 41% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη για τους άνδρες και 33% για τις γυναίκες.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι οι πιο κοντοί άνθρωποι ενδεχομένως να εκδηλώσουν υψηλότερα επίπεδα παραγόντων καρδιομεταβολικού κινδύνου και να έχουν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη σε σχέση με τους ψηλότερους ανθρώπους», σημειώνουν οι συγγραφείς στη μελέτη.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν κατανοούν απόλυτα το λόγο αυτής της σχέσης μεταξύ ύψους και κινδύνου για διαβήτη, διατύπωσαν τη θεωρία ότι τα επίπεδα λίπους στο ήπαρ ίσως να παίζουν κάποιο ρόλο. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι έχουν συνήθως λιγότερο λίπος στο ήπαρ τους, ενώ οι ποιο κοντοί έχουν υψηλότερα επίπεδα, γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τον διαβήτη.

«Παρόλο που το αυξημένο ύψος σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, τα δεδομένα μας υποστηρίζουν ότι το μεγάλο ύψος είναι σχεδόν απίθανο να τροποποιεί άμεσα τον κίνδυνο, αλλά το ηπατικό λίπος και άλλοι παράγοντες καρδιομεταβολικού κινδύνου είναι σημαντικοί μεσολαβητές», τονίζουν οι συγγραφείς.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι η μελέτη αυτή δεν είναι η πρώτη αξιολόγηση της σύνδεσης του ύψους με τον κίνδυνο για κάποια πάθηση, καθώς το 2018 επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Riverside της Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι οι ψηλότεροι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου, επειδή έχουν μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων στο σώμα τους που θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν και να οδηγήσουν στην ασθένεια. Ανέφεραν μάλιστα ότι οι πιθανότητες που ένας άνθρωπος να εκδηλώσει την ασθένεια αυξάνονταν κατά 10% για κάθε 10 εκατοστά ύψους άνω του μέσου όρου.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.