Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής;

Ποια είναι τα πρώτα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής;

Τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια και ζάλη. Αλλά, αυτή η απειλητική για τη ζωή κατάσταση θα μπορούσε να εντοπιστεί εγκαίρως και από ένα άλλο, άγνωστο στους πολλούς, σημάδι.

Η εφίδρωση θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο σημάδι για καρδιακή προσβολή, ειδικά εάν ο ασθενής δεν ασκείται, ή δεν κάνει κάποια ενεργή δραστηριότητα εκείνη την στιγμή.

Τι συμβαίνει πριν από μια καρδιακή προσβολή
Η άντληση αίματος γίνεται πιο δύσκολη, όταν η καρδιά εξασθενεί, οπότε το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερη ενέργεια για να διατηρήσει σταθερή την παροχή αίματος.

Στην συνέχεια, προκειμένου να ρίξει την θερμοκρασία του, η οποία αυξάνεται από αυτή την προσπάθεια, το σώμα καταφεύγει στην εφίδρωση. Όταν αυτή αρχίσει να γίνεται πολύ πιο έντονη από το συνηθισμένο, πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Τι λένε οι ειδικοί
“Τα τυπικά συμπτώματα στην καρδιακή προσβολή περιλαμβάνουν πόνο στον θώρακα, στον ώμο και στον βραχίονα, καθώς και δυσφορία στον λαιμού και την γνάθο”, λέει η δρ. Catherine Ryan από το Πανεπιστήμιο του Illinois.

Και συνεχίζει: “Το καμπανάκι κινδύνου θα πρέπει να ηχήσει αν κάποιος ξαφνικά αρχίσει να ιδρώνει υπερβολικά. Τότε, μην μπερδευτείτε και νομίζετε, ότι είναι από γρίπη. Αν δεν έχετε πυρετό, τότε θα πρέπει να ανησυχήσετε ότι είναι κάτι άλλο”.

Η νυχτερινή εφίδρωση είναι επίσης ένα κοινό σημάδι καρδιακής προσβολής, αλλά ορισμένες γυναίκες μπορεί να την μπερδέψουν με σύμπτωμα εμμηνόπαυσης, σύμφωνα με την ιατρική ιστοσελίδα Healthline.

Εάν ξυπνήσετε μέσα σε ιδρωμένα σεντόνια, ή εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε, λόγω εφίδρωσης, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια.

Γενικά
Μια καρδιακή προσβολή προκαλείται όταν η παροχή αίματος στην καρδιά μπλοκάρεται ξαφνικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην καρδιά και μπορεί να καταλήξει σε θάνατο.

Η κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή. Αυτό συμβαίνει, όταν η καρδιά σταματά να αντλεί αίμα στο σώμα.

Καρδιακές προσβολές μπορεί να προκληθούν και από στεφανιαία νόσο. Αυτή είναι η πάθηση όπου οι αρτηρίες βουλώνουν από συσσωρευμένες πλάκες χοληστερόλης.

Εκείνοι που κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές παθήσεις είναι:

οι καπνιστές
οι διαβητικοί
τα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση)
τα άτομα με πρόβλημα υπερβολικού σωματικού βάρους
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μείωσης του κινδύνου εμφράγματος.

Η μείωση της ποσότητας τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στη διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τρόφιμα με υψηλά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, όπως βούτυρα, κέικ, λουκάνικα και κρέμες γάλακτος.

Η τακτική σωματική άσκηση και η διατήρηση ενός υγιούς Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) θα συμβάλει επίσης στην μείωση του κινδύνου θανατηφόρας καρδιακής προσβολής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.