Ποιες γυναίκες είναι ακόμα πιο έξυπνες στην εμμηνόπαυση;

Ποιες γυναίκες είναι ακόμα πιο έξυπνες στην εμμηνόπαυση;

Τα οιστρογόνα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική υγεία και τη γνωστική λειτουργία μιας γυναίκας, γι’αυτό και πολλές μελέτες έχουν επικεντρωθεί στην πρόληψη της γνωστικής εξασθένισης, λαμβάνοντας υπόψιν τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της μετάβασης στην εμμηνόπαυση.

Στο πλαίσιο αυτό, μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Menopause υποδεικνύει ένα γνωστικό όφελος που προκύπτει από την επιμήκυνση της αναπαραγωγικής περιόδου της γυναίκας μέσω της ορμονοθεραπείας.

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου τα 2/3 των ασθενών με νόσο Αλτσχάιμερ στην Αμερική, γι’αυτό και οι ερευνητές πιστεύουν εδώ και καιρό ότι υπάρχουν παράγοντες στο θηλυκό γένος, όπως τα οιστρογόνα, που ίσως να συμβάλουν στον αυξημένο κίνδυνο των γυναικών για την πάθηση. Πολλές μελέτες, μάλιστα, έχουν υποδείξει στο παρελθόν ένα ρόλο που ενδεχομένως να έχουν τα οιστρογόνα στην προαγωγή της μνήμης και της μάθησης.

Στη νέα αυτή μελέτη, λοιπόν, η οποία περιελάμβανε περισσότερες από 2.000 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, οι ερευνητές παρακολούθησαν τις συμμετέχουσες για μια περίοδο άνω των 12 ετών προκειμένου να εξετάσουν το συσχετισμό μεταξύ οιστρογόνων και γνωστικής εξασθένισης. Πιο συγκεκριμένα, επικεντρώθηκαν στη διάρκεια της έκθεσης μιας γυναίκας στα οιστρογόνα, λαμβάνοντας υπόψιν παράγοντες όπως ο χρόνος μεταξύ εμμηναρχής και εμμηνόπαυσης, ο αριθμός των κυήσεων, η διάρκεια του θηλασμού και η χρήση ορμονοθεραπείας.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη διάρκεια της έκθεσης στα οιστρογόνα σχετιζόταν με καλύτερη γνωστική κατάσταση στις μεγαλύτερες γυναίκες και ότι αυτές οι επωφελείς επιδράσεις επεκτάθηκαν με την ορμονοθεραπεία, ειδικά στις γυναίκες τρίτης ηλικίας που συμμετείχαν στη μελέτη. Όπως αποδείχθηκε, μάλιστα, οι γυναίκες που ξεκίνησαν την ορμονοθεραπεία νωρίτερα στη ζωή τους πέτυχαν υψηλότερες βαθμολογίες στα γνωστικά τεστ από εκείνες που άρχισαν να λαμβάνουν ορμόνες πιο αργά, γεγονός που προσφέρει ενδείξεις που υποστηρίζουν την κρίσιμης σημασίας θεωρία σχετικά με την ορμονοθεραπεία.

«Παρόλο που η αξιολόγηση της ισορροπίας κινδύνου-οφέλους για τη χρήση ορμονοθεραπείας είναι αρκετά περίπλοκη και εξατομικευμένη (σ.σ. δεδομένου ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος καρκίνου), η μελέτη αυτή παρέχει περαιτέρω ενδείξεις για τις επωφελείς γνωστικές επιδράσεις της ορμονοθεραπείας, ιδιαίτερα όταν αυτή ξεκινά λίγο μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, η μελέτη υπογραμμίζει τις πιθανές επιπτώσεις μιας πρόωρης στέρησης των οιστρογόνων στη γνωστική υγεία, στο πλαίσιο της πρόωρης ή πρώιμης εμμηνόπαυσης χωρίς επαρκή αντικατάσταση των οιστρογόνων», αναφέρει η Δρ. Stephanie Faubion, ιατρική υπεύθυνη της Βορειοαμερικανικής Κοινότητας Εμμηνόπαυσης.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.