ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Έμφραγμα: Η αυξημένη πρόσληψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να «κρύψει» τον κίνδυνο

Έμφραγμα: Η αυξημένη πρόσληψη αυτής της βιταμίνης μπορεί να «κρύψει» τον κίνδυνο

Τα συμπληρώματα βιοτίνης ενδέχεται να παρεμβαίνουν στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, για την ανίχνευση δεικτών εμφράγματος προειδοποιούν οι επιστήμονες

Η λήψη συμπληρωμάτων με υψηλά επίπεδα βιοτίνης (βιταμίνη Β7) μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα χαμηλά αποτελέσματα σε εξετάσεις αίματος που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση δεικτών εμφράγματος (όπως η τροπονίνη), σύμφωνα με προειδοποιήσεις που εξέδωσε o Εθνικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) την περασμένη χρονιά.

Τονίζεται ότι η συνιστώμενη ημερήσια δόση (RDA) για τη βιοτίνη είναι τα 0,03 mg, τα οποία προσλαμβάνονται εύκολα μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Πολλές πολυβιταμίνες περιέχουν πολύ περισσότερη βιοτίνη από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση, ενώ κάποια συμπληρώματα, ειδικά εκείνα που παρουσιάζονται ως μέσα βελτίωσης της υγείας των μαλλιών, των νυχιών και του δέρματος, περιέχουν 20 mg, δηλαδή σχεδόν 650 φορές περισσότερο από τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Ωστόσο, επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ τονίζουν ότι τα υψηλότερα από τα συνιστώμενα επίπεδα βιοτίνης μπορεί να παρεμβαίνουν στα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, όπως η εξέταση αίματος για τροπονίνη, την οποία χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση της καρδιακής προσβολής. Τα ανακριβή αυτά αποτελέσματα μπορούν να οδηγήσουν σε παράλειψη διαγνώσεων, με δυνητικά σοβαρές συνέπειες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ σε τουλάχιστον μία περίπτωση, μάλιστα, ένα άτομο που λάμβανε υψηλές δόσεις βιοτίνης πέθανε μετά από ένα λανθασμένο αποτέλεσμα εργαστηριακών εξετάσεων που έδειχνε χαμηλή τροπονίνη.

Αν, λοιπόν, λαμβάνετε συμπληρώματα βιοτίνης, ίσως θα ήταν καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να σας συμβουλεύσει κατάλληλα. Όπως καταλήγουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, «οι πολυβιταμίνες δεν έχουν αποδεδειγμένα οφέλη για την υγεία, οπότε ουσιαστικά δεν υπάρχει λόγος να τις παίρνετε, αν, όμως, το κάνετε φροντίστε να αποφεύγετε προϊόντα που περιέχουν μεγαλύτερη δοσολογία βιοτίνης από τη συνιστώμενη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΠΗΓΗ

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.