ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Τα δέκα «σημάδια» του σώματός σας που δείχνουν ότι πρέπει να ξεκουραστείτε

Τα δέκα «σημάδια» του σώματός σας που δείχνουν ότι πρέπει να ξεκουραστείτε

Το σώμα μας λειτουργεί με αυτό τον τρόπο ώστε όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα να σας το δείχνει.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την κούραση, καθώς το κορμί σας, σας στέλνει τα δικά του μηνύματα για να σας τονίσει ότι έχει ανάγκη από ξεκούραση.

Αν δεν αφιερώσετε επαρκή χρόνο για αποκατάσταση, το σώμα σας δεν θα μπορέσει να γίνει ποτέ δυνατότερο και γρηγορότερο, όπως εξηγεί η Stacy Sims, που εργάζεται στο κέντρο έρευνας και πρόληψης του Στάνφορντ, στην ιατρική σχολή των ΗΠΑ.

Οι συνήθειες στον ύπνο και τα επίπεδα της ενέργειας θα είναι τα πρώτα που θα δεχτούν τις επιπτώσεις. Στην συνέχεια το ανοσοποιητικό σύστημα θα εξασθενήσει και θα χάσετε την όρεξή σας. Είναι όπως όταν καίγεται η μηχανή σε ένα όχημα.

Δώστε προσοχή στις 10 ενδείξεις που ακολουθούν. Αν τρεις ή περισσότερες από αυτές ανάψουν «κόκκινο», θα πρέπει να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε πιο χαλαρές προπονήσεις ή να ξεκουραστείτε για κάποιες ημέρες , ώστε να επιστρέψετε το ίδιο δυνατοί με πριν.

1. Η μάζα του σώματος

Μια απώλεια βάρους 2% από την μια μέρα στην άλλη δείχνει διακυμάνσεις στα υγρά του σώματος. Είναι πιθανό να μην ενυδατώνεστε σωστά κατά την διάρκεια ή μετά την άσκηση. Η έλλειψη ενυδάτωσης επηρεάζει αρνητικά την σωματική απόδοση αλλά και την πνευματική και θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα της προπόνησης.

2. Καρδιακή συχνότητα την ώρα της ξεκούρασης

Μετρήστε τους σφυγμούς σας το πρωί πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι για να καταλάβετε πιο είναι το φυσιολογικό επίπεδο για εσάς. Η αύξηση των σφυγμών εν ώρα ξεκούρασης είναι δείγμα άγχους. Σημαίνει πως το νευρικό σας σύστημα έχει προετοιμαστεί για μάχη, απελευθερώνοντας ορμόνες που αυξάνουν τους παλμούς σας με σκοπό να διοχετεύσουν περισσότερο οξυγόνο στους μύες και τον εγκέφαλο. Ένα επίπονο τρέξιμο και μια δύσκολη μέρα στην εργασία αμφότερα απαιτούν έξτρα χρόνο αποκατάστασης.

3. Ύπνος

Ένα σταθερά καλός ύπνος θα σας δώσει μια ώθηση μέσω αυξητικών ορμονών που είναι απαραίτητες για την αναδόμηση των μυϊκών ινών. Ένα σερί από νύχτες με ανεπαρκή ύπνο έχει αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό αλλά και τα αντανακλαστικά εν ώρα αγώνα.

4. Αφυδάτωση

Σε περίπτωση που τα ούρα σας έχουν σκούρο κίτρινο χρώμα, αυτό μπορεί να σημαίνει πως δεν ενυδατώνεστε όπως πρέπει. Επίσης μπορεί να προκληθεί λόγω συγκεκριμένου φαγητού που καταναλώσατε το προηγούμενο βράδυ ή λόγω έλλειψης βιταμινών.

5. Ενέργεια

Αν τα επίπεδα ενέργειας σας είναι χαμηλά υπάρχει κάτι που δεν πάει καλά. Οι αθλητές συχνά θεωρούν πως με το να αγνοήσουν την κόπωση θα γίνουν πιο δυνατοί, ωστόσο τα πράγματα δεν είναι πάντοτε έτσι.

6. Διάθεση

Όταν το σώμα είναι καταπονημένο από σκληρές προπονήσεις, παράγει ορμόνες όπως η κορτιζόλη που δημιουργούν άγχος και εκνευρισμό. Παντός είδους ιδιοτροπίες σημαίνουν πως ενδεχομένως δεν έχετε ξεκουραστεί όσο πρέπει.

7. Μειωμένα επίπεδα οξυγόνου

Η ποσότητα του οξυγόνου στην αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων μπορεί να μετρηθεί τοποθετώντας την άκρη του δακτύλου σας σε ένα φορητό παλμικό οξύμετρο.Οσο υψηλότερο το ποσοστό, τόσο το καλύτερο για εσάς. Ένα ποσοστό 95% είναι φυσιολογικό για αθλητή που έχει εγκλιματιστεί με ένα συγκεκριμένο υψόμετρο. Υπάρχουν έρευνες που εξετάζουν κατά πόσο τα επίπεδα του οξυγόνου σχετίζονται με την ανάγκη για περισσότερη ξεκούραση.

8. Πόνος

Σε περίπτωση που αντιμετωπίζετε κάποιον τραυματισμό ή έχετε καταπονημένους μύες, το σώμα χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να επανέλθει, συνεπώς και περισσότερη ξεκούραση.

9. Προβληματική προπόνηση

Αυτό είναι κάτι το υποκειμενικό, ωστόσο αν είναι αρκετές οι φορές τον τελευταίο καιρό που δεν μένετε ικανοποιημένοι από την προπόνηση που κάνετε, αυτός είναι ένας δείκτης πως χρειάζεστε ξεκούραση.

10. Ασθένειες

Οποιαδήποτε ασθένεια, ακόμη και ο εμμηνορροϊκός κύκλος μιας γυναίκας, αυξάνουν την ανάγκη του οργανισμού για ενέργεια με σκοπό να τροφοδοτήσει με καύσιμα το ανοσοποιητικό το οποίο εργάζεται με υπερωρίες. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν λιγότεροι «πόροι» για αποκατάσταση του σώματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.