ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το μικρότερο κόκαλο στο ανθρώπινο σώμα (φώτο)

Πόσα εκατοστά υπολογίζεται το μεγαλύτερο

Το γνωρίζατε; – Αυτό είναι το μικρότερο κόκαλο στο ανθρώπινο σώμα (φώτο)

Αν ανήκετε σε εκείνους που δεν έχουν μελετήσει τα μέρη του ανθρώπινου αυτιού τότε ίσως είστε πιο εξοικειωμένοι με τους πιο βασικούς όρους που αφορούν στο όργανο ακοής του ανθρώπινου σώματος όπως ο λοβός, το τύμπανο, ο κοχλίας κ.λπ.

Ίσως γνωρίζετε ακόμη ότι το εσωτερικό αυτιού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την ισορροπία, καθώς και γιατί η συχνή χρήση μπατονέτας είναι κακή για τον ακουστικό πόρο σας.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι το αυτί σας φιλοξενεί, επίσης, τα τρία μικρότερα οστά (οστάρια) του σώματός σας.

Τα ατομικά τους ονόματα προέρχονται από τα λατινικά και δεν είναι άλλα από τη σφύρα, τον άκμονα, και τον αναβολέα, που συνδέονται όλα σε μια αλυσίδα και έχουν αόριστα σχήματα.

Όλα μαζί τα οστάρια, έχουν περίπου το μέγεθος ενός σπόρου πορτοκαλιού, με τον αναβολέα να είναι το μικρότερο όλων.

Τα οστάρια βρίσκονται στο μέσο αυτί σας, ανάμεσα στο τύμπανο και το έσω αυτί σας και η δουλειά τους είναι να μεταδίδουν τις ηχητικές δονήσεις από το ένα μέρος στο άλλο. Αφού οι δονήσεις περάσουν από το μέσο αυτί, χτυπούν τον κοχλία, ο οποίος τους μετατρέπει σε νευρικά σήματα για να τα λάβει ο εγκέφαλός σας ως ήχους.

Το μεγαλύτερο οστό στο σώμα είναι εκείνο του μηρού

Στην αντίθετη, ωστόσο, πλευρά βρίσκεται το οστό του μηρού, ή το μηριαίο οστό, το οποίο θεωρείται και είναι το μακρύτερο και ισχυρότερο οστό στο σώμα σας.

Αν και οι ακριβείς μετρήσεις του διαφέρουν από άτομο σε άτομο, το μέσο μήκος ενός ενήλικα αρσενικού μηριαίου οστού είναι περίπου 48 εκατοστά, ενώ τα ενήλικα θηλυκά μηριαία οστά είναι συνήθως κάπου μεταξύ 43 και 45 εκατοστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σύμφωνα με την Britannica, ορισμένα μηριαία οστά μπορούν να αντέξουν μεταξύ 850 και 1.130 κιλών δύναμης συμπίεσης πριν υποστούν βλάβη.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.