ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Η Ευρώπη θέλει Κυριάκο και Ούρσουλα» ανέκραξε ο Σχοινάς! - Και «Pfizer»;

Καλλισθενική κιναισθητική αγωγή

Καλλισθενική κιναισθητική αγωγή

ΟΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΛΙΣΘΕΝΙΚΗΣ ΚΙΝΑΙΣΘΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

Η καλλισθενική κιναισθητική αγωγή είναι ένα σύστημα προπόνησης κατά βάση αναερόβιο το οποίο περιλαμβάνει μία ποικιλία κινήσεων, συχνά ρυθμικών και συγχρονισμένων, που δρουν συνεργιστικά και συντονισμένα, με βασική αντίσταση το ίδιο το σωματικό βάρος και χρησιμοποιώντας ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό.

Οι καλλισθενικές ασκήσεις δρουν με φυσικό τρόπο, επιφέροντας εντυπωσιακά αποτελέσματα στη σύμμετρο μυϊκή ανάπτυξη και ενδυνάμωση όλου του σώματος, με βάση πάντα τα γενετήσια χαρακτηριστικά κάθε ατόμου. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι οι ικανότητες που θα αποκτήσει το σώμα σας.

Στόχος αυτού του συστήματος προπόνησης είναι η σύμμετρος ενδυνάμωση όλων των μυών του σώματος, καρδιακών και σκελετικών, η ανάπτυξη της λειτουργικής δύναμης και κινητικότητας, καθώς και άλλων δεξιοτήτων όπως η ισορροπία, ο συντονισμός και ο σωματικός έλεγχος. Εκτός από την αύξηση και συντήρηση της μυϊκής δύναμης βοηθά στην αύξηση της οστικής μάζας, την ενδυνάμωση του συνδετικού ιστού και την αύξηση του μεταβολισμού.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως αυτό που διδάσκουμε δεν είναι fitness, ή για να το πούμε καλύτερα δεν είναι απλά fitness, αλλά σωματοκίνηση, η αρμονική δηλαδή κίνηση, τοποθέτηση και ισορροπία του σώματος στο χώρο. Το fitness είναι ένα μικρό μόνο κομμάτι της σωματοκίνησης. Για να καταλάβετε τη διαφορά μεταξύ του fitness και της σωματοκίνησης σκεφτείτε έναν εμποδιστή του στίβου και έναν αθλητή του παρκούρ. Και οι δύο αθλητές προσπαθούν να φτάσουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα από ένα σημείο Α σε ένα σημείο Β υπερπηδώντας τα ενδιάμεσα εμπόδια. Η διαφορά όμως στην δυσκολία και στον τρόπο υπερπήδησης των εμποδίων είναι πολύ μεγάλη. Τόσο μεγάλη είναι και η διαφορά μεταξύ του fitness και της σωματοκίνησης.

Σημαντικό στοιχείο της προπόνησης στην καλλισθενική κιναισθητική αγωγή όπως ήδη αναφέρθηκε είναι η βελτίωση της νευρομυϊκής συναρμογής και της αρμονικής κίνησης του σώματος στο χώρο. Οι ασκήσεις στοχεύουν στην συμμετρική άσκηση όλου του σώματος και στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής συνεργασίας των μυϊκών ομάδων, με ταυτόχρονη συστολή όσο το δυνατόν περισσότερων μυϊκών ινών, ώστε να επιτευχθεί ή μέγιστη απόδοση. Για το σκοπό αυτό δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον πυρήνα του κορμού που είναι οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι, ως κέντρο της ισορροπίας του σώματος. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται επίσης στη σωστή τεχνική εκτέλεσης όχι μόνο των ασκήσεων αλλά και της αναπνοής.

Πιο συγκεκριμένα η καλλισθενική κιναισθητική αγωγή περιλαμβάνει:

    Βασικές προοδευτικές ασκήσεις σωματικού βάρους

    Συνδυαστικές ασκήσεις σωματικού βάρους

    Ακροβατική γυμναστική

    Hand balancing

    Ισομετρικές στηρίξεις

    Ακροβατικές και εκρηκτικές ασκήσεις

    Ασκήσεις με αντίσταση πέραν του ίδιου σωματικού βάρους

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ CALISTHENICS

Καλλισθενική Αγωγή ή Calisthenics όπως είναι παγκοσμίως γνωστά είναι εμπνευσμένη από την γυμναστική των αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών και αθλητών. Είναι το σύστημα προπόνησης που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες είτε για να ετοιμάσουν το σώμα και το πνεύμα τους για μάχη είτε για να λάβουν μέρος σε αγώνες είτε απλά για να έχουν υγεία και καλή φυσική κατάσταση. Τα calisthenics προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα. Η λέξη έχει ελληνικές ρίζες και προέρχεται από τις αρχαιοελληνικές λέξεις κάλλος που σημαίνει ομορφιά και σθένος που σημαίνει δύναμη (σωματική και ψυχική). Η πρώτη αναφορά που έχουμε είναι από τον ιστορικό Ηρόδοτο, ο οποίος γράφει ότι όταν ο Ξέρξης έστειλε κατασκόπους να παρακολουθήσουν το στρατόπεδο των Σπαρτιατών, του ανέφεραν πως οι Σπαρτιάτες γύμναζαν το σώμα τους με άγνωστες γι’ αυτούς ασκήσεις. Αυτές οι συγχρονισμένες και ρυθμικές κινήσεις παραφράστηκαν από τους Πέρσες σαν ένα είδος φυλετικού χορού και επομένως σαν ένδειξη αδυναμίας. Πλέον όλοι γνωρίζουμε το τραγικό λάθος των Περσών.

    « αισχρόν δε και το διά την αμέλειαν γηράναι, πρίν ιδείν εαυτόν ποίος άν κάλλιστος και κράτιστος τω σώματι γένοιτο· »

    Σωκράτης Ξενοφών, Απομνημονεύματα 3.12.8

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Σωκράτης είχε πει «Είναι ντροπή για έναν άνθρωπο να γεράσει χωρίς ποτέ να βιώσει το κάλλος και το σθένος που το σώμα του είναι ικανό να αποκτήσει». Ο τρόπος για να αποκτήσει κάποιος αυτή την σωματική ομορφιά και δύναμη για τους αρχαίους Έλληνες ήταν η Καλλισθενική Αγωγή.http://calisthenics.g

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.