ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Αν ξυπνάτε νωρίς το πρωί, καταστρέφετε τον μεταβολισμό σας!

Αν ξυπνάτε νωρίς το πρωί, καταστρέφετε τον μεταβολισμό σας!

Ο διαπεραστικός ήχος του ξυπνητηριού δεν είναι κάτι που το περιμένει με αγωνία κανείς νωρίς το πρωί, αφού, συνήθως, σημαίνει ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει για την δουλειά. Αλλά αυτή η πρώιμη αφύπνιση είναι κάτι περισσότερο από απλά ενοχλητική. Μια νέα επιστημονική μελέτη από το πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ, έδειξε ότι το πρωινό ξύπνημα μπορεί στην πραγματικότητα να είναι επιβλαβές για την υγεία σας και ειδικά για τον μεταβολισμό σας.

Η έρευνα, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, δείχνει ότι οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου, όπως το να ξυπνάει κανείς νωρίς τις καθημερινές, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για μεταβολικά προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

Προηγούμενη έρευνα έχει δείξει ότι τυχόν διαταραχές του ύπνου μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Για παράδειγμα, μια μελέτη νωρίτερα φέτος έδειξε ότι εκείνοι που εργάζονται σε βάρδιες -και των οποίων ο κιρκαδικός ρυθμός διακόπτεται από τις παράτυπες ώρες εργασίας- διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για κακό μεταβολισμό.

Ωστόσο, η τελευταία έρευνα, με επικεφαλής την Patricia M. Wong του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ, είναι η πρώτη που δείχνει ότι ακόμα και μικρές διαταραχές στον ύπνο μεταξύ υγιών ενηλίκων που εργάζονται καθημερινά, μπορούν να βλάψουν την υγεία του μεταβολισμού τους.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από 447 ενήλικες ηλικίας 30-54 ετών, οι οποίοι εργάζονται τουλάχιστον 25 ώρες την εβδομάδα έξω από το σπίτι τους. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να φορούν ένα βραχιολάκι, που μετρούσε τη δραστηριότητα του ύπνου τους και την κίνησή τους 24 ώρες την ημέρα για μία εβδομάδα. Επίσης συμπλήρωσαν ένα λεπτομερές ερωτηματολόγιο για την διατροφή και τις συνήθειες άσκησής τους.

Σχεδόν το 85% των συμμετεχόντων ξυπνούσε σαφώς αργότερα τις ημέρες που ΔΕΝ είχε δουλειά, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που είχαν μεγαλύτερη διακύμανση στο πρόγραμμα του ύπνου τους κατά τις εργάσιμες και τις μη εργάσιμες ημέρες είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλά επίπεδα χοληστερόλης, μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης, αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης νηστείας και μεγαλύτερη αντίσταση στην ινσουλίνη, σε σύγκριση με εκείνους που ξυπνούσαν το ίδιο νωρίς (ή αργά) καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Αυτές οι μεταβολικές αλλαγές συμβάλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Η επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι τα ευρήματα αυτά επαληθεύτηκαν και αφότου ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες μεταβολικών προβλημάτων, όπως η σωματική δραστηριότητα και άλλες συμπεριφορές στον ύπνο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: iatropedia

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.