Καταπολέμησε την αϋπνία τρώγοντας… ρύζι!

Καταπολέμησε την αϋπνία τρώγοντας… ρύζι!

Εάν δεν μπορείτε να κοιμηθείτε το βράδυ, τότε θα πρέπει να αλλάξετε το βραδινό σας φαγητό. Μέχρι τώρα οι γιαγιάδες μάς συμβούλευαν να πιούμε λίγο ζεστό γάλα ή κάποιο χαμομήλι, αν πάσχουμε από αϋπνία. Τα καλά νέα όμως έρχονται από την Ιαπωνία. Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, και συγκεκριμένα το ρύζι, σχετίζονται με την ποιότητα του ύπνου.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια διατροφή υψηλού γλυκαιμικού δείκτη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του ύπνου, λόγω των αποτελεσμάτων της τρυπτοφάνης, ενός αμινοξέος που είναι γνωστό για τις ηρεμιστικές του ιδιότητες και τη συμβολή του στην αύξηση της παραγωγής της μελατονίνης, της ορμόνης του ύπνου.

Έτσι, ένα γεύμα πλούσιο σε υδατάνθρακες -με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη- αυξάνει την ποσότητα της τρυπτοφάνης που μεταφέρεται στον εγκέφαλο σε σύγκριση με άλλα αμινοξέα.

Στον εγκέφαλο η τρυπτοφάνη μετατρέπεται σε σεροτονίνη και στη συνέχεια σε μελατονίνη, η οποία προκαλεί τον ύπνο.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία από τις ετήσιες ιατρικές εξετάσεις 1.848 ατόμων. Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο το 2003 και σε ένα άλλο έναν χρόνο αργότερα, το 2004, για συμπεριφορές που αφορούν στην υγεία, όπως η διατροφή τους, το κάπνισμα και η άσκηση.

Στη συνέχεια οι ερευνητές αξιολόγησαν την ποιότητα του ύπνου των συμμετεχόντων. Από τα ευρήματα της μελέτης φάνηκε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο ρύζι είχαν καλύτερη ποιότητα και ποσότητα ύπνου. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Από την άλλη, όσοι κατανάλωναν μακαρόνια είχαν πιο συχνές διαταραχές ύπνου, χρησιμοποιούσαν πιο συχνά υπνωτικά χάπια και χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να τους «πάρει» ο ύπνος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.