ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

15 τρόποι για να χαλαρώσεις -Τους συστήνουν οι επιστήμονες

15 τρόποι για να χαλαρώσεις -Τους συστήνουν οι επιστήμονες

Πρώτη ημέρα της εβδομάδας στην δουλειά και τα νεύρα σου δεν είναι και στα πολύ καλά τους. Υπάρχουν άραγε τρόποι χαλάρωσης που έχουν αποτέλεσμα σε όλους ή πρέπει να ψάξει ο καθένας να βρει αυτόν που τον ευχαριστεί καλύτερα;

Σίγουρα, ο καθένας από εμάς έχει την δική του προσωπική μέθοδο για να χαλαρώνει, καθώς ο τρόπος επίτευξης της τόσο απαραίτητης ηρεμίας και γαλήνης είναι μια υποκειμενική επιλογή. Υπάρχουν όμως και κάποιοι τρόποι χαλάρωσης που σύμφωνα με τους επιστήμονες έχουν οφέλη για όποιον τους υιοθετήσει.

Ας δούμε τους 15 τρόπους που σε χαλαρώνουν «επιστημονικά» όπως τους κατέγραψε και τους δημοσιεύει ο Business Insider.

1) Να σου κάνουν Μασάζ

Έρευνά που δημοσιεύθηκε στο «Scientific Research Publishing» από τέσσερα Ιαπωνικά Πανεπιστήμια έδειξε ότι το μασάζ, και ειδικά αυτό στην πλάτη, χαλάρωσε τους συμμετέχοντες και πιο συγκεκριμένα χαμήλωσε τα επίπεδα της κορτιζόλης μιας ορμόνης που συνδέεται με το στρες.

2) Διαλογισμός και Αυτοσυγκέντρωση

Αρκετές μελέτες έχουν επισημάνει τις ευεργετικές ιδιότητες του διαλογισμού στο νευρικό σύστημα. Πιο συγκεκριμένα, μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of Psychiatric Practice» απέδειξε την αγχολυτική επιρροή της αυτοσυγκέντρωσης.

3) Ριξ’ το στην Γυμναστική

Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ για να «χαλαρώσεις το μυαλό σου, πρέπει να χαλαρώσεις το σώμα σου πρώτα» και ποιος καλύτερος τρόπος από τις ασκήσεις γυμναστικής. Σύμφωνα με μελέτες η γυμναστική αυξάνει τις ενδορφίνες που εκρέει το σώμα και μειώνει τις αγχολυτικές αδρεναλίνη και κορτιζόλη.

4) Απόλαυσε ένα Ζεστό Μπάνιο

Σίγουρα δεν χρειαζόμασταν το Αμερικανικό Εθνικό Ίδρυμα Υγείας για να μας πει ότι ένα ζεστό μπάνιο είναι το καλύτερο αγχολυτικό μετά από μια δύσκολη ημέρα στην δουλειά. Το ζεστό μπάνιο χαλαρώνει τους μυείς, αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και σε απαλλάσσει από πόνους στις αρθρώσεις.

5) Κανε μια Σάουνα

Εκτός από μια σειρά παθήσεων στις οποίες μπορεί να βοηθήσει, όπως άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και αρρυθμίες, η σάουνα βοηθά στην καταπολέμηση φλεγμονών και υψηλών επίπεδων άγχους. Εργασία που δημοσιεύθηκε στο γνωστό «American Journal of Medicine» απέδειξε ακριβώς αυτό.

6) Παίξε με τον σκύλο σου

Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου είναι ο σκύλος λένε και ίσως ήρθε η ώρα ο τετράποδος φίλος σας να σας το αποδείξει. Μια βόλτα μαζί του, λίγο παιχνίδι, ή έστω ένα απλό χάιδεμα στο κεφάλι του μπορεί να σας βοηθήσει να αποβάλλεστε το άγχος που σας διακατέχει. Έρευνα του 2009 έδειξε ότι η παρέα με τον σκύλο σας θα βοηθήσει στην παραγωγή οξυτοκίνη, μια χημική ουσία συνδεδεμένη με το αίσθημα πληρότητας και ευχαρίστησης.

7) «Ξανά βρες τα»

Κρατήστε σφιχτά τα χέρια σας και ξαναβρείτε τα με τον/την σύντροφο σας. Έρευνα του Κολεγίου της Πενσιλβανία έδειξε ότι ζευγάρια που κρατούσαν τα χέρια σφιχτά για 15 λεπτά παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα κορτιζόλης, ακόμη και σε σχέση με ζευγάρια που μόλις είχαν φιληθεί πριν την μέτρηση.

8) Πάρε βαθιές ανάσες

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Ίδρυμα για το Στρες, το καλύτερο αγχολυτικό είναι οι βαθιές ανάσες. Όπως είναι προφανές αυτό θα οδηγήσει στην οξυγόνωση του εγκεφάλου, το οποίο με την σειρά του θα «χαλαρώσει» το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα.

9) Κανε ασκήσεις με τα δάχτυλα των ποδιών

Σύμφωνα με την εξειδικευμένη σε αυτόν τον τομέα «Mayo Clinic» μια σειρά αγχολυτικών ασκήσεων περιλαμβάνει το τέντωμα και χαλάρωμα των δαχτύλων του ποδιού, που σε περιοδική συχνότητα μπορούν να σας εξασφαλίσουν λίγες ώρες απόλυτης χαλαρότητας.

10) Κλείσε τα μάτια και φαντάσου διακοπές

Αν η πραγματικότητα ευθύνεται για το άγχος σου, τότε η φαντασία ίσως είναι αυτή που μπορεί να σε σώσει. Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ υποστηρίζουν ότι αν ο καθένας από εμάς έκλεινε τα μάτια του για 15 λεπτά την ημέρα και ονειρευόταν όπως και όπου ήθελε τον εαυτό του, θα ήμασταν όλοι πολύ πιο χαλαροί.

11) Πήγαινε Διακοπές

Αν η σκέψη των ιδανικών διακοπών θα σας χαλαρώσει, φανταστείτε τι αποτέλεσμα θα έχει αν όντως πάτε διακοπές στον αγαπημένο σας προορισμό. Σύμφωνα με μετρήσεις του «National Center for Biotechnical Information» οι άνθρωποι που πήγαν διακοπές δήλωσαν καλύτερα ποσοστά ευχαρίστησης και ικανοποίησης.

12) Δοκίμασε την Γιόγκα

Πάλι σύμφωνα με την «Mayo Clinic» η Γιόγκα συμβάλει καθοριστικά σε κάθε στρεσογόνο κατάσταση και βοηθά στην αποβολή του άγχους. 

13) Άκουσε Μουσική

Η μουσική εξημερώνει τα πλήθη λέει το ρητό και τώρα έρχεται έρευνα του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης να το επιβεβαιώσει, αποδεικνύοντας με μετρήσεις ότι τα άτομα που άκουσαν μουσική παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις στα επίπεδα κορτιζόλης και στους καρδιακούς παλμούς.

14) Ζωγράφισε ή σχεδίασε κάτι

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της τέχνης συνεχίζουν, αυτή την φορά με την ζωγραφική, η οποία σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Art Therapy» η ζωγραφική, ο χρωματισμός φιγούρων και η σχεδίαση οδηγούν σε χαμηλότερα επίπεδα στρες.

15) Μείνε για λίγο μόνος

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Αν και η μοναξιά μπορεί να οδηγήσει σε άλλα αρνητικά αποτελέσματα, το να μένετε και για λίγο μόνος/η κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν είναι κακή ιδέα. Το αντίθετο. Σύμφωνα με έρευνα του 1997 της «Society for Research in Children Development» έδειξε ευεργετικές ιδιότητες στα επίπεδα στρες σε εφήβους που συμμετείχαν στο δείγμα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.