Οι καλύτερες ασκήσεις για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης [φωτό]

Οι καλύτερες ασκήσεις για την καταπολέμηση του άγχους και της κατάθλιψης [φωτό]

Η σωματική άσκηση δεν είναι ωφέλιμη μόνο για το σώμα, αλλά και για το μυαλό, γεγονός που επιβεβαιώνει και το γνωστό αρχαίο ρητό «νους υγιής εν σώματι υγιεί». «Γνωρίζουμε ότι το σώμα συνδέεται με το μυαλό και το μυαλό με το σώμα. Όταν φροντίζεις τον εαυτό σου, βοηθάς ολόκληρο το σύστημα», αναφέρει ο ψυχολόγος, Ben Michaelis στην ιστοσελίδα Health.com και το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις άγχους και κατάθλιψης. Άλλωστε, τα τελευταία χρόνια, πολλοί είναι οι ψυχολόγοι που συνιστούν στους θεραπευόμενούς τους να ξεκινήσουν κάποιο είδος σωματικής άσκησης ώστε να βοηθήσουν τη διαδικασία της θεραπείας.

Αυτά είναι τα τρία είδη σωματικής άσκησης, τα οποία θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το άγχος και την κατάθλιψη, σύμφωνα με έρευνες.

running

Το τρέξιμο θεωρείται μία από τις καλύτερες ασκήσεις για την υγεία. Ο λόγος είναι ότι «καίει» πολλές θερμίδες, μειώνει τις λιγούρες για φαγητό και μειώνει τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις. Ακόμα και 5 λεπτά τρέξιμο ή ελαφρύ τζόκινγκ μπορεί να αυξήσει ακόμα και το προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με έρευνα που έγινε το 2014.

Είναι, όμως, καλό και για την διάθεση. «Το τρέξιμο βοηθάει να απελευθερωθούν νευροδιαβιβαστές που ευθύνονται για την “καλή διάθεση” όπως είναι η σεροτονίνη και η νορεπινεφρίνη», αναφέρει ο Michaelis. Τα οφέλη μπορεί να είναι σημαντικά και για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2006 στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Psychiatry & Neuroscience, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ότι η σωματική άσκηση μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα με τα αντικαταθλιπτικά.

Επιπλέον το τρέξιμο βοηθά στον ύπνο, κάτι που συμβάλλει στην καλή υγεία του ατόμου γενικότερα.

Πεζοπορία στο δάσος  hiking woods

Μία ακόμα καλή άσκηση που βοηθά την ψυχική υγεία είναι και το περπάτημα στην φύση. «Η φύση ηρεμεί το μυαλό», αναφέρει ο Michaelis. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι το να βρίσκεται κανείς κοντά σε φυτά, δέντρα και ειδικά δέντρα σε αποσύνθεση, μειώνει το άγχος, λόγω ότι τα φυτά αυτά εκκρίνουν χημικά που καθυστερούν την διαδικασία της αποσύνθεσης, κάτι που βοηθά και το άτομο να ηρεμήσει», προσθέτει.

Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Health and Preventive Medicine, Ιάπωνες επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμα και 20 λεπτά στην φύση μειώνει τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν άγχος, ενώ έρευνα που έγινε πριν από έναν χρόνο έδειξε ότι μία βόλτα 50 λεπτών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει το άγχος σε νέους ενήλικες. yoga

Σε μία μικρή έρευνα που έγινε το 2007 και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό διαπίστωσε ότι όλοι οι συμμετέχοντες που πήραν μέρος σε μάθημα γιόγκα είχαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, θυμού και άγχους.

Το 2012 μία ακόμα ομάδα από ερευνητές εξέτασε την σχέση ανάμεσα στην γιόγκα και το άγχος και το στρες. Σε 25 από τις 35 έρευνες, οι συμμετέχοντες βίωσαν μείωση του άγχους αφού ξεκίνησαν να κάνουν γιόγκα.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το γεγονός ότι η γιόγκα επικεντρώνεται στην αναπνοή είναι που συμβάλλει και στην καλή ψυχική υγεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή:  Κατερίνα Νανοπούλου (huffingtonpost.gr)

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.