Πώς θα κάψετε εύκολα θερμίδες και λίπος στη δουλειά

Πώς θα κάψετε εύκολα θερμίδες και λίπος στη δουλειά

Λίγα δευτερόλεπτα αρκούν για να αλλάξεις τη ζωή σου. Ξέρεις πολύ καλά ότι το καθισιό βλάπτει την υγεία σου και προσπαθείς όσο γίνεται να περιορίσεις τις ώρες που βλέπεις τηλεόραση και γενικότερα τις ώρες που παραμένεις σε ακινησία. Δυστυχώς όμως δεν μπορείς να αποφύγεις τη δουλειά γραφείου που σε κρατά στην καρέκλα για τουλάχιστον οκτώ ώρες καθημερινά.

Μη στεναχωριέσαι και μην απελπίζεσαι! Οι ειδικοί είναι εδώ για σένα και σου έχουν τη λύση!

Σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης στη Σκωτία, μερικά σύντομα διαλείμματα στη δουλειά θα σε βοηθήσουν να κάψεις περισσότερες θερμίδες και περισσότερο λίπος!

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι σηκώνονται συχνά-πυκνά από την καρέκλα του γραφείου τους για λίγα δευτερόλεπτα –συγκεκριμένα 90 τη φορά– δαπανούν μεγαλύτερα ποσά θερμίδων και μειώνουν περισσότερο τα αποθέματα λίπους στο σώμα τους σε σύγκριση με όσους κάνουν μεγαλύτερα διαλείμματα –διάρκειας 15 λεπτών– ακόμη κι αν οι συνολικές ώρες ακινησίας στις δύο περιπτώσεις είναι ακριβώς οι ίδιες.

Μπορεί η διαπίστωση αυτή να μας εντυπωσιάζει, στην πραγματικότητα όμως οφείλεται σε έναν πολύ απλό και λογικό βιολογικό μηχανισμό. Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η μετάβαση από την καθιστή στην όρθια θέση και το αντίστροφο απαιτεί την ενεργοποίηση των μυών και τη δαπάνη ενέργειας, άρα αποτελεί κατά κάποιο τρόπο άσκηση γυμναστικής. Έχει αποδειχθεί άλλωστε στο πλαίσιο παλαιότερων μελετών ότι μπορεί να κάψει κανείς έξτρα θερμίδες ακόμη και με τις νευρικές κινήσεις των άκρων –το λεγόμενο fidgeting– ή με το ρυθμικό χτύπημα των ποδιών στο πάτωμα, καθώς ενεργοποιούνται αντίστοιχες βιολογικές διεργασίες.

Για πρώτη φορά όμως οι ερευνητές εξέτασαν πώς τα διαλείμματα διαφορετικής χρονικής διάρκειας επηρεάζουν τις καύσεις. Μπήκαν σε εφαρμογή για τον σκοπό αυτόν τρία διαφορετικά σενάρια: πλήρης ακινησία για 8 ώρες εκτός από διαλείμματα για τουαλέτα, εναλλαγή καθιστής-όρθιας στάσης ανά 15 λεπτά, εναλλαγή καθιστής-όρθιας στάσης ανά 15 λεπτά και ανά 90 δευτερόλεπτα. Στα δύο τελευταία, η συνολική διάρκεια ορθοστασίας έφτανε τις 4 ώρες, όμως τα 15λεπτα διαλείμματα οδήγησαν σε 32 αλλαγές θέσης ενώ το τρίτο σενάριο περιελάμβανε 320! Στο δεύτερο σενάριο οι καύσεις θερμίδων ήταν 10,7% περισσότερες απ’ ό,τι στο πρώτο, ενώ στο τρίτο 20,4% περισσότερες από το 8ωρο καθισιό. Οι καύσεις αυτές μεταφράζονται σε 788 θερμίδες και 40,9 γραμμάρια λίπους ανά 8ωρο στο δεύτερο σενάριο και σε 859 θερμίδες και 45,5γραμμάρια λίπους στο τρίτο σενάριο, αναφέρει η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονικό περιοδικό Medicine & Science in Sports & Exercise!

Σίγουρα δεν είναι ό,τι καλύτερο για την παραγωγικότητά σου να σηκώνεσαι κάθε τρεις και λίγο από την καρέκλα, προσπάθησε όμως να βάλεις αυτό το mini workout στην καθημερινότητά σου!

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πηγή: onmed.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.