ΚΛΕΙΣΙΜΟ
«Χουντικό» το σύνθημα «Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια» λέει ο Κασσελάκης. Και το(ν) χειροκροτούσαν...

Έρευνα: Η μαγειρική σόδα μπορεί να καταπολεμήσει θανάσιμα μικρόβια (φωτό)

Έρευνα: Η μαγειρική σόδα μπορεί να καταπολεμήσει θανάσιμα μικρόβια (φωτό)

Πολλοί άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από μολύνσεις οι δεν καταπολεμούνται πλήρως από αντιβιοτικά φάρμακα, ενώ τις επόμενες δεκαετίες ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

Τα βακτήρια αποδεικνύεται πως γίνονται ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, κυρίως λόγω της υπερβολικής χρήσης των τελευταίων, αφήνοντας έτσι τους γιατρούς με λιγότερα όπλα απέναντι στις λοιμώξεις.

Μάλιστα, σύμφωνα με μια έρευνα από τον αμερικανικό οργανισμό «Centers for Disease Control» του 2013, περίπου δυο εκατομμύρια Αμερικανών πολιτών προσβάλλονται από ανθεκτικά βακτήρια κάθε χρόνο, με τους 23.000 να μην καταφέρνουν να επιβιώσουν. Μια ακόμα κυβερνητική έκθεση της Βρετανίας αποκάλυψε το 2014 πως στο μέλλον αναμένεται να πεθαίνουν περισσότεροι άνθρωποι από λοιμώξεις παρά από καρκίνο.

Το πρόβλημα σύμφωνα με τον ειδικό σε λοιμώδεις ασθένειες και καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο, Henry Chambers, είναι πως: «Η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε είναι 50 ή 60 ετών». Η διαδικασία που χρησιμοποιείται έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 1961, μια εποχή που τα βακτήρια ήταν σαφώς πιο ευαίσθητα στα αντιβιοτικά, ενώ σήμερα έχουν γίνει πιο ανθεκτικά.

Σε μια προσπάθεια να ανακαλυφθούν νέοι τρόποι αντιμετώπισης, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στην Σάντα Μπάρμπαρα ίσως ανακάλυψαν πως η μαγειρική σόδα μπορεί να εξελίξει το το τεστ που καθορίζει σε ποια αντιβιοτικά είναι ευαίσθητα τα βακτήρια.

Το διττανθρακικό νάτριο, εκτός από τη μαγειρική σόδα, εντοπίζεται και στον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που έδωσε στους επιστήμονες την ιδέα πως αν προσθέσουν τη μαγειρική σόδα στο καθιερωμένο τεστ ευαισθησίας των βακτηρίων, θα καταλάβουν πως λειτουργούν μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και συνεπώς θα καταλάβουν με ποια αντιβιοτική ουσία μπορούν να τα εξολοθρεύσουν ευκολότερα και πιο αποτελεσματικά.

Ωστόσο, ακόμα είναι νωρίς στην έρευνα και όπως αποκαλύπτει ο Chambers: «Υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης», ενώ τόνισε πως οι επιστήμονες έχουν απόλυτο δίκιο στο ότι απαιτείται να αναβαθμιστεί το τεστ ευαισθησίας των βακτηρίων.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η χρήση της μαγειρικής σόδας προς αυτήν την κατεύθυνση μπορεί να είναι ένα μικρό βήμα, αλλά θα χρειαστούν πολλές έρευνας ακόμα για να επιτευχθεί η πρόοδος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.