«Αιχμή του δόρατος» οι εθελοντές για την επανεκκίνηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

«Αιχμή του δόρατος» οι εθελοντές για την επανεκκίνηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού

Το «άνοιγμα» στην κοινωνία και η προσφυγική κρίση είναι δύο μεγάλα «στοιχήματα» που όπως φαίνεται κέρδισε η νέα Διοίκηση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), του ιστορικού Οργανισμού, που διανύει τα τελευταία δυόμισι χρόνια μια δύσκολη πορεία τόσο ανασυγκρότησης και ανανέωσης όσο και της αντιμετώπισης των μεγάλων κοινωνικών αναγκών στη χώρα μας.

Η συμβολή των εθελοντών και των στελεχών του ΕΕΣ (Νοσηλευτικής, Κοινωνικής Πρόνοιας, Σαμαρειτών Διασωστών Ναυαγοσωστών). αποδεικνύεται καθοριστική, καθώς με τη σκληρή εργασία και την τεράστια προσφορά τους συνέβαλαν στην υλοποίηση της επαναχάραξης της πορείας του Οργανισμού και στις νέες προκλήσεις που αυτός αντιμετώπισε.

Την επανεκκίνηση του αναγεννημένου Ε.Ε.Σ. έχουν αγκαλιάσει κρατικοί φορείς, των οποίων τα στελέχη εκπαιδεύονται στις πρώτες βοήθειες, μεγάλοι κλαδικοί σύλλογοι (Στρατός Ξηράς, Ελληνική Αστυνομία) οι οποίοι αναγνωρίζοντας το έργο του, συνεργάζονται στενά μαζί του, αλλά και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία που συσπειρώνεται δίπλα του για να αντιμετωπίσει τα δεινά της οικονομικής κρίσης.

Η συνεισφορά των εθελοντών

Σημαντικός παράγοντας της υλοποίησης των δράσεων του ΕΕΣ είναι οι εθελοντές του. Μάλιστα, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΕΣ, κ. Αντώνης Αυγερινός, «έχει αυξηθεί πολύ η εθελοντική προσφορά, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην περιφέρεια, γεγονός πολύ ενθαρρυντικό. Οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ., είναι εκείνοι που υπό αντίξοες συνθήκες διακινδυνεύουν συχνά ακόμη και τη σωματική τους ακεραιότητα αλλά και την ίδια τους τη ζωή για να παραμένουν πιστοί στον ερυθροσταυρικό τους όρκο και δεν εγκαταλείπουν τον αγώνα της προσφοράς και της αλληλεγγύης».

Ο ΕΕΣ στηρίζει, με το διευρυμένο δίκτυο των εθελοντών του και με τα δεκάδες Περιφερειακά του Τμήματα, το πρωτοπόρο έργο του Συλλόγου Όραμα Ελπίδας, ενώ η πλειοψηφία των εθελοντών του έχουν ήδη γίνει δότες μυελού των οστών και τώρα εργάζονται για την εξάπλωση του μηνύματος της δωρεάς, προκειμένου να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία ζωής οι ασθενείς συνάνθρωποί μας.

Το έργο του ΕΕΣ για τους πρόσφυγες και τους Έλληνες ακρίτες

Συγκεκριμένα, κατά την έξαρση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης ο ΕΕΣ εργάστηκε ως επίσημος αρωγός της ελληνικής πολιτείας για την κάλυψη επειγουσών αναγκών προσφύγων και μεταναστών, θέτοντας σε εφαρμογή την Επιχείρηση Έκτακτης Ανάγκης παρέχοντας έως σήμερα καίριες υπηρεσίες σε όλη την χώρα από τις αρχές του 2015 σε συνεργασία με τη Διεθνή Ομοσπονδία Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Μέσω της Διεύθυνσης Αναζητήσεων ο Ε.Ε.Σ. μαζί με την ICRC ενίσχυσε την ήδη πολύπλευρη στήριξη που παρείχε σε πρόσφυγες και μετανάστες, με μια σειρά από τομείς που περιλαμβάνουν την Αποκατάσταση Οικογενειακών Δεσμών (RFL), τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των προσφύγων και των μεταναστών με τις οικογένειές τους, την αναζήτηση συγγενικών προσώπων που έχουν χαθεί κατά τη διάρκεια του προσφυγικού ταξιδιού, την αποτελεσματική διαχείριση ιατροδικαστικών θεμάτων, κ.ά.

Παράλληλα, ο ΕΕΣ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου, Δρ. Αντώνιο Αυγερινό, προωθεί τις δράσεις του για την ενίσχυση της Ελληνικής κοινωνίας, υλοποιώντας τη στρατηγική του δέσμευση για τη διαρκή αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας υγειονομικής υποστήριξης στη χώρα μας, με επίκεντρο τις πιο απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές (πρωτίστως τις ακριτικές).

Η τελευταία δράση σε ευαίσθητη περιοχή αφορούσε ανθρωπιστική αποστολή στο ακριτικό Καστελόριζο και συγκεκριμένα:

-Αποστολή δωρεάν διάθεσης ιατρικού εξοπλισμού, για την κάλυψη καίριων αναγκών των κατοίκων, οι οποίοι έχουν φυσιολογικά περιορισμένη πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

-Συνεργασία με το Κέντρο Υγείας, Έμπωνα Ρόδου και αποστολή εξειδικευμένου κλιμακίου ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.

-Εθελοντές Σαμαρείτες Διασώστες και Ναυαγοσώστες του Περιφερειακού Τμήματος Ε.Ε.Σ. Ρόδου παρείχαν υγειονομική κάλυψη στους ακρίτες του νησιού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με το Γενικό Επιτελείο Στρατού όπου οι σχετικές ανάγκες για τον τοπικό πληθυσμό είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

Στο νησί βρέθηκαν στις αρχές Οκτωβρίου μαζί ο πρόεδρος του ΕΕΣ, κ. Αντώνης Αυγερινός και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ), κ. Πασχάλης Αποστολίδης, καθώς το νησί ήταν σταθμός της κοινωνικής πρωτοβουλίας «ΠροΣΦΕΕρουμε». Στο πλαίσιο αυτό διατέθηκε φαρμακευτικό και υγειονομικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης στο Γυμνάσιο Λ/Τ, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Καστελλόριζου, προκειμένου να καλυφθούν καταγεγραμμένες ανάγκες των μαθητών αλλά και εν γένει των κατοίκων της ακριτικής αυτής περιοχής.

Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί η ολοκλήρωση του προγράμματος διάθεσης προπληρωμένων καρτών σε οικονομικά ευάλωτες ομάδες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μέσα από τα προγράμματα των Τομέων Κοινωνικής Πρόνοιας και Νοσηλευτικής του ΕΕΣ. Περίπου 2.000 άνθρωποι έλαβαν χρηματική ενίσχυση τον περασμένο χειμώνα. Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την κάλυψη εξόδων θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος και ειδών πρώτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του χειμώνα (όπως ηλεκτρικές κουβέρτες, ζεστός ρουχισμός, κ.ά.) συνολικής διάρκειας 3 μηνών.

Συνεργασία με τον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό

Ο Εκπαιδευτικός Υγειονομικός Σταθμός Αθηνών του ΕΕΣ συνεχίζοντας τις δράσεις παροχής Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανέπτυξε σε συνεργασία με τον Ισπανικό Ερυθρό Σταυρό ένα νέο πρόγραμμα με στόχο την πρόληψη και προαγωγή της υγείας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού.

Μέσω του προγράμματος προσφέρονται οι εξής υπηρεσίες:

Βασικές Υπηρεσίες Υγείας

Δράσεις για την Προαγωγή της Υγείας και της Υγιεινής

Διευκόλυνση στην πρόσβαση των μεταναστών/προσφύγων και ευάλωτων ομάδων τοπικού πληθυσμού σε άλλες Υπηρεσίες Υγείας, στην ευρύτερη αστική περιοχή της Αττικής.

Η επικοινωνία των ωφελούμενων υποστηρίζεται από ομάδα μεταφραστών σε Αραβικά και Φαρσί.

Ειδικότερα το πρόγραμμα κινείται σε δύο άξονες με:

Α. Λειτουργία Παιδιατρικού Ιατρείου (καθημερινά από 09:00 – 14:00)

Παιδιατρική εξέταση σε βρέφη και παιδιά ηλικίας 0 -14 ετών

Αγωγή Υγείας για τους γονείς και τα παιδιά

Εμβολιασμοί

Βιωματικά σεμινάρια στους νέους γονείς για το μητρικό θηλασμό και τη φροντίδα του βρέφους

Δωρεάν Χορήγηση φαρμάκων σε ευάλωτα άτομα

Διευκόλυνση στις παραπομπές – ραντεβού των ασθενών σε Πρωτοβάθμιες & Δευτεροβάθμιες Μονάδες Υγείας άλλων Ειδικοτήτων, συνοδεία μεταφραστών

Πληροφορίες για θέματα πρόσβασης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

Β. Κινητή Ομάδα Υγείας

Η δράση της Κινητής Ομάδας Υγείας στοχεύει στην παροχή Βασικών Υπηρεσιών Υγείας και στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών των προσφύγων, μεταναστών και των ευάλωτων ομάδων του τοπικού πληθυσμού, που διαμένουν σε επίσημες δομές φιλοξενίας στην ευρύτερη αστική περιοχή της Αττικής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επίσης υπάρχει συνεργασία και με άλλους φορείς ή ΜΚΟ και πραγματοποιούνται παραπομπές των ωφελούμενων σε Πρωτοβάθμιες-Δευτεροβάθμιες Μονάδες Φροντίδας Υγείας, όταν κρίνεται αναγκαίο, με προοπτική επέκτασης και σε άλλες περιοχές.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.