Η ιστορία της UNICEF και η παρουσία της στην Ελλάδα (φωτό)

Η ιστορία της UNICEF και η παρουσία της στην Ελλάδα (φωτό)

Η ιστορία της UNICEF που δημιουργήθηκε πριν 71 χρόνια από τα Ηνωμένα Έθνη και βοηθά παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Λίγοι είναι ανά τον κόσμο αυτοί που δεν γνωρίζουν τη UNICEF (United Nations International Children’s Emergency Fund) και το έργο της. Όπως λίγοι είναι και εκείνοι που δεν αναγνωρίζουν τη συνεισφορά της στην υφήλιο από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά.

H UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946. Αρχικός στόχος της ήταν να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1953 έγινε μόνιμο τμήμα του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών με κεντρικά γραφεία στη Ν. Υόρκη και αποστολή της την κάλυψη των μακροπρόθεσμων αναγκών των φτωχών παιδιών των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το 1954 ο ηθοποιός Danny Kaye ανακηρύχθηκε πρώτος πρεσβευτής της UNICEF με αρμοδιότητα την ευρεία δημοσιοποίηση των αναγκών των παιδιών όλου του κόσμου. Από τότε και μέχρι σήμερα, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνες, αθλητές και άλλοι διάσημοι εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών τάσσονται στην υπηρεσία της UNICEF ως Πρεσβευτές Καλής Θέλησης ή Ειδικοί Εκπρόσωποι για τις τέχνες, τα σπορ κ.ά.

Στην Ελλάδα, πρώτος πρεσβευτής καλής θέλησης υπήρξε ο αξέχαστος συγγραφέας Αντώνης Σαμαράκης. Πρέσβειρα καλής θέλησης της UNICEF στην Ελλάδα είναι επίσης η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Στη δεκαετία του 1950, η UNICEF συμμετείχε στις διεθνείς εκστρατείες εξάλειψης των επιδημικών ασθενειών, το ’60 ήταν η δεκαετία της ανάπτυξης, το ’70 η εποχή των εναλλακτικών λύσεων, το ’80 η εκστρατεία για την επιβίωση των παιδιών, ενώ το ’90 υπήρξε η δεκαετία των δικαιωμάτων του παιδιού.

Από το 2000 και εντεύθεν, η UNICEF βοηθά ποικιλοτρόπως τα παιδιά σε όλον τον κόσμο, έχοντας στραμμένη την προσοχή στα παιδιά του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου, από φτωχές χώρες στην Αφρική, την Ασία κ.α.

Μέσα στις επτά και πλέον δεκαετίες από την ίδρυσή της, η UNICEF εξελίχθηκε από μια οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε ένα αναπτυξιακό οργανισμό αφοσιωμένο στην προστασία των δικαιωμάτων και των αναγκών των παιδιών, οπουδήποτε και να βρίσκονται, ανεξάρτητα από το ποιες είναι οι συνθήκες της ζωής τους.

Πρόγονος της UNICEF υπήρξε η οργάνωση UNRRA (United Nations Relief and Rehabilitation Administration), η οποία δημιουργήθηκε το 1943 από τις ΗΠΑ, με τη συμμετοχή 44 κρατών. Η δράση της σταμάτησε το 1947, όταν και ουσιαστικά «ενσωματώθηκε» στη UNICEF.

Η UNICEF στην Ελλάδα

Η UNICEF παρείχε βοήθεια στην Ελλάδα από το 1947 έως το 1969 και εφάρμοσε προγράμματα παστερίωσης του γάλακτος, ελέγχου της φυματίωσης και της σύφιλης και άλλα συνολικού ύψους τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το 1977, ιδρύθηκε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF, που σκοπό της έχει την πληροφόρηση των Ελλήνων για την κατάσταση των παιδιών και των μητέρων τους σε κάθε γωνιά του πλανήτη, την εκπαίδευση για την ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον από μια ευαισθητοποιημένη νέα γενιά, την πώληση προϊόντων (κάρτες, τετράδια, δώρα, παιχνίδια, είδη γραφείου κ.ά.) και τη συλλογή πόρων μέσω δωρεών για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της UNICEF για τα παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Δείτε φωτογραφικό αφιέρωμα για τη βοήθεια της UNICEF στην Ελλάδα από το περιοδικό της UNICEF:

Η ευτυχία στα μάτια τους…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.